OFICIAL: Sala de detentie, introdusa in noul Statut al Elevului! Ce alte sanctiuni pot fi aplicate elevilor din anul scolar 2024-2025

/ / Modificat: 2024-08-12
OFICIAL: Sala de detentie, introdusa in noul Statut al Elevului! Ce alte sanctiuni pot fi aplicate elevilor din anul scolar 2024-2025

Noul Statut al Elevului a fost publicat in Monitorul Oficial, anunta Edupedu.ro. Potrivit documentului, din anul scolar 2024-2025, elevii care deranjeaza orele pot sa fie mutati intr-o sala „de detentie”, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar.

Vezi AICI Ordinul privind aprobarea Statutului Elevului

Fiecare scoala isi va organiza spatiul si procedura de supraveghere a elevilor care deranjeaza orele, potrivit unei informari a Ministerului Educatiei (ME). Profesorul poate decide ca elevul sa desfasoare activitatea in spatiul special pentru elevii care perturba ora.

„Art. 14 – (2) In cazul elevilor care in timpul orei de curs manifesta comportamente care aduc prejudicii activitatii de predare-invatare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitate in scoala, in timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, intr-un spatiu supravegheat video din unitatea de invatamant stabilit pentru desfasurarea, de regula, a unor activitati de tipul lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc. In acest caz, parintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat in scris/prin mijloace de comunicare electronica. Prin exceptie, elevii cu cerinte educationale speciale sunt preluati pentru a desfasura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul sa desfasoare activitatea in spatiul mentionat la alin. (2) doar pentru ora de curs tinuta de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva ora de curs, elevului nu i se consemneaza in catalog absenta.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementeaza prin regulamentul de ordine interioara al fiecarei unitati de invatamant.”

Fara telefoane mobile in timpul orelor! Sanctiunile care pot fi aplicate elevilor din anul scolar 2024-2025

Telefoanele mobile vor fi interzise in timpul orelor „cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.

Conform noului Statut al Elevului, nerespectarea interdictiei cu privire la telefoane ”poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant, in vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectiva, in mod obligatoriu, catre parinti sau elevii majori, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant”, conform Ministerului Educatiei.

Documentul prevede ca din anul scolar viitor elevii vor primi cate o nota la purtare in fiecare modul, deci 5 note, iar la finalul anului scolar se face media. Nota la purtare va scadea cu un punct pentru fiecare 20 de absente nemotivate pe an, in loc de 40 de absente, cum propusese Ministerul Educatiei in proiectul de statut, conform unui anunt publicat pe Facebook de institutie, noteaza Edupedu.

De asemenea, din anul scolar 2024-2025, elevii vor putea fi sanctionati cu retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor, dupa cum prevede noul Statut al Elevului.

Tot din toamna, elevii vor putea fi sanctionati cu suspendarea pe o durata limitata de timp, conform legii. Potrivit Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durata de maximum 5 zile lucratoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an scolar pentru mai mult de 15 zile lucratoare.

Elevii care vor fi suspendati sau exmatriculati vor beneficia de consiliere psihologica, pentru a le oferi suportul necesar in gestionarea situatiilor dificile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inceput de an scolar Sanctiuni disciplinare

Articole recomandate

Citeste si despre