Numai 2% din cele cateva mii de dezvoltatori care lucreaza la proiectele software open-source sunt femei, un numar pe care femeile deja implicate in astfel de proiecte il vor cat mai mare.
Numai 2% din cele cateva mii de dezvoltatori care lucreaza la proiectele software open-source sunt femei, un numar pe care femeile deja implicate in astfel de proiecte il vor cat mai mare.
Aceasta prolema a constituit tema uneia dintre dezbaterile care a avut loc in ultima zi a celei de-a saptea editii anuale a O'Reilly Open Source Convention.
Procentul de 2% provine din studii realizate de universitati sau companii private si este mult mai mic decat procentul femeilor din industria pariculara de software, unde 25% din dezvoltatori sunt de sex feminin.
Barierele care stau in cale femeilor ce doresc sa intre in industria software-ului open-source includ sovinismul unor dezvoltaori barbati care posteaza sau fac comentarii neplacute precum si reteau de barbati care descurajeaza femeile sa se implice in proiecte open-source.
Una dintre ideile propuse pentru incurajarea implicarii femeilor este aceea de a crea grupuri orientate pe femei in unele comunitati open-source, a precizat Danese Cooper, membru al prezidiului Open Source Institute ?i avocat pentru open-source. Cel putin un astfel de grup, numit Debian Women, a fost creat in cadrul comunitatii Debian.
Pana acum, patru femei s-au alaturat proietului datorita acestui grup. Crearea unui grup similar se discuta inca in interiorul comunitatii Apache open-source,a adaugat Danese Cooper.
Pentru Mitchell Baker, presedinte al fundatiei open-source Mozilla, implicarea in acel proiect a insemnat castigarea reputatiei pentru munca de calitate depusa.
O problema, spune ea, a fost aceea ca femeile cu familii nu pot sa dedice proiectelor open-source la fel de mult timp ca si alti dezvoltatori. Baker a mentionat ca nu ar fi putut sa se implice atat de mult in proiectul Mozilla daca nu ar fi fost sprijinita de sotul sau in vederea cresterii baiatului lor in varsta de 7 ani. "Conteaza foarte mult daca ai copii", conchide ea.
Sursa: Computerworld.ro