Orele de Limba Romana ar putea fi reduse in scoli. Cu ce materie ar urma sa fie inlocuite

/ / Modificat: 2024-09-03
Orele de Limba Romana ar putea fi reduse in scoli. Cu ce materie ar urma sa fie inlocuite

 

Orele de Limba si Literatura Romana ar putea fi reduse in scoli, conform afirmatiilor facute de Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane.

Orele de limba romana ar putea fi reduse pentru a se introduce ore de educatie antreprenoriala

Potrivit acestuia, Ministerul Educatiei ia in considerare diminuarea numarului de ore dedicate acestei discipline, pentru a face loc unor noi materii, cum ar fi educatia antreprenoriala, menita sa dezvolte o competenta-cheie la nivel european.

Ioan Aurel Pop a subliniat ca aceasta schimbare este propusa inainte ca planurile-cadru pentru liceu sa fie dezbatute public, ceea ce a starnit controverse.

„Nu se poate discuta vreodata intr-o entitate a ministerului reducerea orelor de Limba şi literatura romana, cum aud ca se intampla acum, ca sa poata introduce cate o materie de o ora pe saptamana, vreo nazbatie care i-a trecut prin minte cuiva de, sa zicem, educaţie antreprenoriala, ca şi cum romanii ar trebui sa devina toţi antreprenori şi sa nu munceasca nimeni”, a afirmat presedintele Academiei Romane.

CITESTE SI: Cum se vor acorda bursele in anul scolar 2024-2025. Tot ce trebuie sa stie parintii si elevii

In continuare, Pop a subliniat importanta pastrarii Limbii si Literaturii Romane ca disciplina fundamentala, nu doar in Romania, ci si in Republica Moldova si alte comunitati romanesti.

„Limba şi literatura romana pe teritoriul Romaniei, al Republicii Moldova şi in alte parţi trebuie sa ramana o disciplina sau disciplina de baza. E drept ca generatii intregi de romani analfabeti, de tarani de la talpa casei au pastrat limba ca pe o comoara de pret, cum zice Alexei Mateevici. Si au transmis-o pe cale orala copiilor, nepotilor, stranepotilor. Numai ca astazi acest lucru nu mai este de ajuns. Pe vremea lor nu existau atentate la limba. Pe vremea lor limba se transmitea frumos ca o lacrima care curge natural”, a adaugat Pop.

Criticand propunerea de a introduce educatia antreprenoriala in scoli, Ioan Aurel Pop a subliniat ca ideea promoveaza un model nesustenabil.

„Ca si cum romanii ar trebui sa devina toti antreprenori si sa nu munceasca nimeni”, a continuat el, evidentiind ca, in conformitate cu noua Lege a Invatamantului Preuniversitar, educatia antreprenoriala este inclusa in planurile-cadru ca parte a competentelor-cheie la nivel european.

CITESTE SI: Scolile care vor folosi catalogul electronic in anul scolar 2024-2025

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limba Scoli Scoli

Articole recomandate

Citeste si despre