Pacientii vindecati de coronavirus elimina virusul 30 zile dupa vindecare. Este teoria lui prof. univ. dr. Grigore Mihaescu, profesor titular al disciplinelor Microbiologie generala, Imunobiologie, Imunologie clinica si Virologie medicala din cadrul Facultatii de Biologie a Universitatii Bucuresti.
"Aceasta particularitate a noului coronavirus este un factor agravant in pandemie," spune acesta.
Care este explicatia
Cele mai multe celule infectate viral arata in suprafata lor așa numitele molecule antigenice, un fel de stegulete roșii. Aceste stegulete sunt recunoscute de celulele sistemului imunitar uman, numite limfocite T, și omorate. Limfocitele controleaza in permanenta suprafata tuturor celulelor umane.
"Virusul Covid-19 nu expune pe suprafata celulelor infectate stegulete, care sa fie recunoscute de sistemul imunitar uman. Reuseste sa se ascunda. Ramanand in celula, pacientul declarat vindecat are inca potential de infectare!," a spus prof. univ. dr. Grigore Mihaescu, potrivit stirileprotv.ro.
Acesta a explicat si de ce virusul poate fi contagios si dupa 30 zile, dupa ce pacientul se vindeca.
"Ficare celula umana se reinnoieste. Unele celule se reinnoiesc la 10 zile, altele la fiecare 20 de zile, altele la 30 de zile. Daca virusul e prezent in celulele care se schimba la 30 zile, el va ramane cu potential infectios 30 de zile," a mai afirmat prof. Grigore Mihaescu.
De aceea, este bine ca pacientii declarati vindecati si care ajung in familie, sa respecte reguli de igiena ca si cum ar avea inca boala.
Sursa: stirileprotv.ro