Parintii, exasperati de greva profesorilor! „Copiii nostri sunt bataia de joc a tuturor!”

/ / Modificat: 2023-06-09
Parintii, exasperati de greva profesorilor! „Copiii nostri sunt bataia de joc a tuturor!”

Parintii sunt revoltati de faptul ca greva profesorilor se prelungeste! Au trecut aproape 3 saptamani de cand profesorii au intrat in greva. Parintii sunt exasperati si le cer cadrelor didactice sa revina la catedra si sa se puna in locul celor care au copii la scoala.

„Daca profesorii ar fi in situatia parintilor ce ar face? E dreptul lor sa faca greva dar nu poti sa distrugi si sa tai aripile unei intregi generatii ...e trist”, a scris un parinte pe un grup Facebook, potrivit Newsweek.

Parintii elevilor care termina anul acesta liceul sunt si mai revoltati si acuza cadrele didactice ca, prin aceasta greva, ii impiedica pe adolescenti sa mearga la facultate. 

„Ce pot face elevii, parintii, pentru ca incheierea anului scolar sa nu fie afectata si implicit nici calendarul examenelor?”, intreaba un parinte pe grupul Parintii elevilor din Romania.

„Copiii nostri sunt bataia de joc a tuturor. Copiii din ani terminali, dupa ce ca au emotii ii mai tin si in sah acum cu decalarea datelor sau cu inghetarea anului. Restul nu au note, sau mai au cate o situatie dificila la vreo materie”, este de parere un alt membru al grupului.

„Vor sa prelungeasca anul scolar, cei care nu au copiii in an terminal si au muncit tot anul sa plateasca un concediu ce fac? Cine imi da mie banii inapoi daca nu mai pot pleca pe 23 iunie pentru ca fiu-miu trebuie sa mearga la scoala? Si concediu inapoi cine mi-l mai da? Eu am 21 de zile de concediu si nu pot sa le mut cum li se trezeste unora”, a spus un alt parinte, pe grup.

Nu numai parintii elevilor care urmeaza sa sustina examenele nationale sunt nemultumiti. Un parinte cu un copil in clasele primare spune ca la clasa I elevii nici macar nu au terminat de invatat alfabetul:

„Nu doar anii terminali sunt afectati. La clasa 1 nu au terminat nici macar alfabetul”, comenteaza un alt utilizator.

In ultimii ani, elevii au fost complet scosi din ritm

Mai mult parinti, care au stat de vorba cu jurnalistii Libertatea, au spus ca sunt ingrijorati de faptul ca micutii lor sunt inca o data derutati. Dupa doi ani de scoala in pandemie, acum elevii se afla din nou in fata unui final de an scolar plin de incertitudini. Nu stiu cand li se vor incheia mediile, cand vor da examenele nationale sau daca vor recupera materia pierduta. 

„Daca va lua o nota mica la Evaluarea Nationala, mi se va spune ca e vina lui, copilul n-a invatat”, spune o mama care are fiica in clasa a VIII-a, potrivit Libertatea. 

„Mi-a spus un profesor ca e mai bine asa, mai e timp pentru copii sa invete pentru Evaluarea Nationala. Dar noi nu vrem asta pentru copiii nostri, nu vrem o lungire, vrem sa se incheie mediile si sa-si dea examenele, sa terminam cu acest stres”, a explicat mama unei eleve in clasa a VIII-a la o scoala din Bucuresti.  

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ieri prelungirea perioadei de inscriere la examenele nationale, pana pe 12 iunie. Teoretic, pe 19 iunie are loc prima proba la limba romana pentru elevii de clasa a VIII-a, care sustin Evaluarea Nationala. Parintii sunt ingrijorati de faptul ca micutilor lor le-ar putea pica ceva nepredat la examene. 

„Daca greva continua, nu vad cum este posibil sa nu amani examenele pentru clasa a VIII-a. La clasa fiicei mele, doamna profesoara de romana nu a apucat sa le predea Fraza. Daca ii pica la examen fraza, ce va scrie ea, daca niciun profesor nu i-a predat–o?”, se intreaba o mama. 

Parintii spun ca in ultimii ani elevii au fost complet scosi din ritm. Sa nu uitam ca in Romania, scolile au fost inchise complet de patru ori in doi ani, in perioada 2020-2022. Apoi, s-a schimbat structura anului scolar, eliminandu-se semestrele. 

„Este o generatie impactata din clasa a V-a, de pandemie, apoi in clasa a VIII-a iei decizia sa schimbi sistemul de invatamant de la semestre la module. Ministerul a bagat foarte multe zile libere – poate ele sunt valoroase, dar este grea adaptarea cand o faci dintr-odata – ai bagat Scoala Verde, o saptamana verde in care nu s-a facut nimic, in Saptamana Altfel iar nu s-a facut nimic. Este ca un lant, din care tu rupi niste zale, ii scoti pe copii din ritm”, acuza aceeasi mama. 

De altfel, Romania este printre tarile europene cu cele mai putine zile de scoala intr-un an, explica Libertatea. In primii doi ani de pandemie, copiii au inregistrat intarzieri de invatare de 4-6 luni, mai mult decat media pentru Europa si Asia Centrala. Asta inseamna ca elevii nu au mers la scoala timp de 108 zile. 

„Ei au avut si pandemia. Le-am mai acordat o minima atentie primilor absolventi si celor la un an dupa si acum, pe acestia, ii luam de buni, ca si cum ei n-au prins nicio pandemie. Dar ei sunt generatia cea mai afectata, aceeasi pandemie au prins-o si acesti copii si au prins si o greva exact inainte de examene. Generatia pandemiei si a grevei”, mai spune un parinte. 

„As fi vrut sa-i vad pe profesori iesind in strada si pentru elevi!”

Parintii mai sunt de parere ca profesorii nu fac greva de dragul elevilor si resping ideea schimbarii calendarului scolar, spunand ca daca se prelungeste anul scolar, nu isi vor lasa copiii la scoala.

„Daca se prelungeste anul scolar, eu n-o sa-mi las copiii la scoala. Sunt unii profesori care dau teste si uita sa le aduca. La centru am copil caruia nu i s-au adus testele din februarie, desi statutul elevilor spune ca trebuie aduse in 15 zile lucratoare”, spune revoltata Violeta Nita, o alta mama. 

„Nu cred ca (n.r.:profesorii) fac greva de dragul elevilor; daca era de dragul lor, nu-i foloseau. La clasa a XII-a stiu multi profesori care au facut pauza din greva ca sa le poata incheia situatia copiilor, unii cu burse obtinute in strainatate, si apoi au revenit in greva. Pe aceia cred ca ii intereseaza situatia elevilor”, a mai adaugat aceasta, pentru Libertatea.

  • Surse: euronews.ro, libertatea.ro, g4media.ro, newsweek.ro
  • Foto: Facebook FSLIRomania

Taguri Greva educatie 2023 Greva profesorilor

Articole recomandate

Citeste si despre