Peste 9.000 de copii au ambii parinti plecati la munca in strainatate. Cine are grija de acesti minori

/ / Modificat: 2024-08-05
Peste 9.000 de copii au ambii parinti plecati la munca in strainatate. Cine are grija de acesti minori

 

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a facut public numarul copiilor care aveau, la finalul lunii martie, unul sau ambii parinti plecati la munca in afara tarii. Potrivit autoritatii, 9.039 de minori au atat mama, cat si tatal plecati din tara. 

Desi cifra este mai mica cu 719 fata de finalul anului 2023, situatia celor peste 9.000 de minori lasati in grija rudelor este ingrijoratoare. Potrivit ANPDCA, 8.316 dintre acesti minori se afla in grija rudelor de pana la gradul IV, ceilalti fiind plasati in regim de asistenta maternala, servicii de tip rezidential sau in grija altor familii ori persoane. 

In grija cui sunt lasati acesti copii

Pe langa cei peste 9.000 de minori lasati in grija rudelor sau in sistem institutionalizat, alti 44.655 de minori aveau, in luna martie a acestui an, unul dintre parinti plecat la munca in strainatate. Cifra este mai mica decat la finalul anului trecut, insa o mare parte dintre acesti copii sunt lasati tot in grija rudelor, nu a celuilalt parinte, fara masuri de protectie sociala. 

Autoritatile arata ca alti 7.313 copii provin din familii in care unicul parinte sustinator este plecat la munca in afara tarii. Din totalul copiilor ramasi acasa fara parinti, 2.248 se aflau in sistemul de protectie speciala. 368 dintre acestia erau in grija unui asistent maternal, 396 in servicii de tip rezidential, 108 copii in grija altor familii sau persoane, iar 1.376 sunt in grija unor rude pana la gradul IV. 

FOTO: Freepik

 

Taguri Parinti plecati in strainatate

Articole recomandate

Citeste si despre