Politia de Frontiera, precizari pentru parintii care pleaca in vacanta cu copiii in strainatate. Ce documente sunt necesare la iesirea din tara

/ / Modificat: 2024-06-16
Politia de Frontiera, precizari pentru parintii care pleaca in vacanta cu copiii in strainatate. Ce documente sunt necesare la iesirea din tara

 

Politia de Frontiera a emis clarificari privind calatoriile internationale ale copiilor, pe fondul vacantei de vara si al cresterii numarului de parinti care isi duc copiii in strainatate.

In acest an, aproximativ 880 de copii romani au avut calatoriile intrerupte din cauza lipsei documentelor necesare din partea parintilor sau insotitorilor.

Conform Legii 248/2005 privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate, minorii pot parasi tara doar cu un document de calatorie valabil, precum pasaportul sau cartea de identitate (pentru cei peste 14 ani). Dupa aderarea Romaniei la Spatiul Schengen aerian si maritim, minorii care calatoresc cu avionul nu mai trebuie sa treaca prin controlul de frontiera, dar politistii de frontiera pot face verificari punctuale pentru a se asigura ca toate documentele sunt in regula. Daca aceste documente nu sunt prezentate, iesirea din tara va fi interzisa.

Pentru ca un copil sa calatoreasca in afara tarii, in functie de situatie, sunt necesare urmatoarele documente:

Daca minorul calatoreste cu un singur parinte sau cu o alta persoana:

  • Document de calatorie valabil
  • Acordul celuilalt parinte (daca minorul este insotit doar de unul dintre parinti)
  • Acordul ambilor parinti (daca minorul este insotit de o terta persoana)
  • Doar documentul de calatorie (daca se deplaseaza la domiciliu/resedinta si poate dovedi acest lucru)
  • Acordul unui parinte (daca se deplaseaza pentru studii, concursuri sau tratament medical si poate dovedi scopul calatoriei)

Daca minorul are peste 16 ani si calatoreste singur:

  • Document de calatorie valabil
  • Acordul ambilor parinti
  • Doar documentul de calatorie (daca poate dovedi domiciliul/resedinta in tara de destinatie)

Insotitorii minorilor, altii decat parintii sau reprezentantul legal, nu mai trebuie sa prezinte cazierul judiciar in format fizic, deoarece politia de frontiera poate consulta acest document electronic. Totusi, daca insotitorul a comis anumite infractiuni, iesirea din tara va fi interzisa.

Printre infractiunile care pot duce la aceasta interdictie se numara: omor, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, trafic si exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire ilegala de libertate, trafic de droguri, trafic de tesuturi sau organe umane si terorism.

Personalul autorizat al companiilor de transport international poate insoti minorii in timpul zborului, in conformitate cu legea. Acordul pentru calatoria unui minor in strainatate trebuie sa fie materializat intr-o declaratie notariala, conforma cu modelele postate pe site-ul Politiei de Frontiera.

Anul acesta, 880 de minori romani au avut calatoriile intrerupte din cauza lipsei documentelor necesare ale parintilor sau insotitorilor. Numai in ultima luna, aproximativ 150 de copii au fost opriti la frontiera din aceleasi motive, adesea din cauza lipsei documentelor de calatorie valabile sau a acordului notarial al celuilalt parinte.

 

 

 

 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta copii

Articole recomandate

Citeste si despre