Primul val de canicula va lovi Romania in weekend! Cate grade vom resimti si cum sa ne protejam de canicula

/ / Modificat: 2023-06-21
Primul val de canicula va lovi Romania in weekend! Cate grade vom resimti si cum sa ne protejam de canicula

Meteorologii anunta temperaturi tot mai ridicate in urmatoarea perioada si spun ca primul val de canicula din 2023 va lovi Romania la finalul saptamanii, cand maximele vor atinge pragul de 34 de grade Celsius.

„Vineri, posibil si sambata sa avem primele zile in care maximele sa se apropie de pragul unei zile de canicula – 34 de grade, dar vom discuta si de un disconfort termic accentuat in crestere pentru ca este multa umezeala in atmosfera si in conditiile in care si temperaturile sunt in crestere corpul uman va resimti mai multe grade in plus fata de ceea ce consemnam cu siguranta in conditii standard”, a declarat sefa ANM, Elena Mateescu, potrivit Hotnews.

CITESTE SI: Temperaturile caniculare, risc de accident vascular cerebral la copii: simptome la care sa fii atent

Acesta este primul semn pentru ceea ce ne asteapta in aceasta vara: caldura sufocanta, vijelii si grindina, avertizeaza meteorologii.

„Vorbim de un aer tropical prezent in vestul, sud vestul Europei, care va migra de la o zi la alta catre sudul, centrul si sud-estul Europei. Maine si poimaine ajungem la vreme calduroasa, vor fi peste 30 de grade la campie, maximele vor fi 25 – 33 grade Celsius. Temperaturi mai scazute vor fi pe litoral, iar cele mai ridicate spre Campia de Vest.

Influenta acelui aer cald o vom simti vineri si sambata. Vineri vor fi maxime spre 34 grade Celsius, izolat putem atinge pragul caniculei, cel mai probabil in zona Banatului. Sambata, temperaturile vor scadea in vest, centru si nord, dar temperaturile de prag de canicula se muta catre Campia Romana, Muntenia, sudul Moldovei, vestul Dobrogei. Joi, vineri, sambata vom vorbi cu siguranta de disconfort termic.

Temperaturile sunt masurate la umbra, asadar, la 33 – 35 de grade Celsius vom avea acel disconfort termic, indicele temperatura-umezeala se va apropia sau chiar va depasi pragul de 80 de unitati. In realitate, temperaturile resimtite vor fi chiar de 37 de grade", a declarat meteorologul Mihai Timu la Digi24.

Acesta a mai precizat ca, in urmatoarele zile, nu vom mai avea parte de ploi torentiale, precum cele din ultima perioada.

„Spre finalul saptamanii, dinspre Atlantic va avansa un aer mai umed, iar la contactul intre cele doua mase de aer, sambata si duminica vom avea intervale cu multa instabilitate atmosferica in mare parte a tarii. Pentru prima jumatate a lunii iulie, temperaturile vor fi usor peste norme, e cea mai calda luna. Si iulie, si august, cu siguranta vor fi doua luni cu extreme”, a mai spus Mihai Timu .

Cum ne protejam de canicula. Recomandarile medicului

Medicul Tudor Ciuhodaru, cunoscut pentru ca militeaza frecvent pentru predarea obligatorie a disciplinei „Educatie pentru sanatate” in toate scolile din Romania, a facut o postare pe Facebook prin care ne sfatuieste cum sa avem grija de noi si cei dragi in zilele caniculare:

„Atentie, e alerta de canicula. (Mic) ghid de supravietuire pe canicula. Toti ar trebui sa stim sa facem asta. Cei mai expusi sunt cei ce petrec mult timp in spatii deschise: in zone de agrement, pe litoral, la piscina sau la iarba verde precum si cei ce muncesc in soare.

Ce trebuie sa stiti sa (NU) faceti

1. In spatii inchise (acasa si la birou):

a) evitati cresterea temperaturii avand grija sa:

  • Limitati utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale si a surselor de caldura;
  • Acoperiti ferestrele expuse la soare;
  • Mentineti inchise toate ferestrele cand temperatura exterioara este mai mare decat cea din spatiul inchis;
  • Nu utilizati ventilatoare daca temperatura a depasit 32 grade.

CITESTE SI: Doctorul Tudor Ciuhodaru: 4 lucruri care ii pot salva copilului viata pe canicula

    b) scadeti temperatura avand grija sa:

    • aerisiti dimineata devreme sau seara tarziu utilizand curenti de aer;
    • reglati aerul conditionat la 5 grade sub temperatura ambientala.

    2. In spatii deschise (pe strada si la locul de munca):

    • Deplasarile sunt recomandate in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternati deplasarea cu repausul in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice) sau fara expunere directa la soare (corturi, umbrare);
    • Purtati haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare;
    • Beti 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri caldute (soc, musetel, urzici), neasteptand aparitia senzatiei de sete, adica un pahar la 15-20 minute;
    • Mancati fructe si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apa), mancati echilibrat si variat insistand pe produse cu valoare calorica mica;
    • Mentineti legatura cu persoanele in varsta (rude, vecini, persoane cu dizabilitati) interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferiti-le asistenta ori de cate ori au nevoie;
    • Evitati deplasarile, aglomeratiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfasurat in exterior intre orele 11-18;
    • Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase) in cantitate mare intrucat sunt diuretice;
    • Evitati alimentele cu un continut mare de grasimi, in special de origine animala;
    • Nu consumati alcool (inclusiv bere ) – va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei;
    • Nu lasati copilul singur in masina chiar pe perioade scurte.

    3.  In spatii deschise (pe strada si la locul de munca) - crampele de caldura, insolatia, epuizarea, socul hipertermic:

    • Odihna in spatiu umbrit si racoros;
    • Consum de lichide (apa, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);
    • Scaderea temperaturii corpului (udat si ventilat);
    • Activitatea fizica se reia dupa cateva ore.

    Daca manifestarile nu dispar rapid sau se agraveaza:

    • sunati la 112;
    • indreptati-va spre cea mai apropiata Unitate de Primire a Urgentelor”, a scris medicul.

    Surse: digi24.ro, hotnews.ro, adevarul.ro, facebook.com
    Foto: Freepik

    Taguri Masuri canicula Canicula bebelusi Caldura

    Articole recomandate

    Citeste si despre