Zilele toride de vara ne trimit des la magazin dupa atat de sanatoasa apa, pentru ca multi prefera sa o consume pe cea imbuteliata pentru ca ar fi mai curata si mai sanatoasa. O alegem in special pentru cei mici, gandindu-ne ca apa de la robinet poate nu este chiar atat de buna pentru ei. Insa si apa imbuteliata, mai ales cea la PET, poate fi un pericol pentru cei mici!
Apa imbuteliata de pe rafturile din magazine poate fi periculoasa pentru sanatate, in special pentru copii. Sticlele de plastic, atunci cand sunt expuse la caldura extrema timp indelungat, pot deveni nesigure, pentru ca, explica specialistii, substantele din amalajul de plastic pot ajunge in apa pe care o bem cu gandul ca ne va ajuta sa ramanem hidratati si sanatosi.
Te vei gandi de doua ori inainte sa mai dai copilului apa din sticle de plastic
Cu cat se incalzeste mai mult, cu atat mai multe substante din plastic se pot muta in alimente sau in apa potabila, potrivit studiilor. Acest lucru se intampla si cand nu este canicula, dar cand temperaturile cresc foarte mult cantitatea de particule toxice pentru organism creste si ea.
Majoritatea ambalajelor din plastic elibereaza o cantitate infima de substante chimice in bauturi sau alimente. Odata cu cresterea temperaturii, legaturile chimice din plastic se descompun din ce in ce mai mult iar substantele pot sa se „scurga”. Desi cantitatile sunt prea mici pentru a cauza probleme de sanatate, pe termen lung inca nu se stie ce efecte pot avea.
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, explica de ce conditiile de depozitare a apei imbuteliate ar putea crea neplaceri consumatorilor:
„Daca ne uitam pe eticheta produselor de apa minerala, sucuri carbogazoase, acolo au instructiuni de utilizare din punct de vedere al pastrarii si depozitarii. Acest lucru (depozitarea necorespunzatoare, n.r.) ar trebui mult mai tare sanctionat, nu numai prin sanctiuni contraventionale, ci si prin suspendarea acitvitatii si ridicarea autorizatiei de functionare a magazinului”.
FOTO: Pixabay