Responsabilii din Ministerul Educatiei se gandesc sa elimine calificativele in primii ani de scoala, iar din gimnaziu si pana la final de liceu elevii ar urma sa primeasca doar note de la 4 la 10.
Chiar inainte de a fi demisa, Ecaterina Andronescu a pus in dezbatere acest document, care are 60 de pagini.
"In loc sa dam o nota sau un calificativ care reflecta ceea ce stie sau poate copilul facem o evaluare narativa care sa descrie pasii facuti de copil si cum ar trebui sa se mearga de aici mai departe," spune Radu Szekely, co-autor "Plan de actiune," potrivit stirile Pro Tv.
Notele de 1, 2 si 3 ar trebui sa dispara
Setul de masuri a fost aprobat si trimis spre publicare de fostul ministru chiar inainte de predarea mandatului. Printre cele mai interesante idei sunt cele legate de schimbarea sistemului de notare la gimnaziu si la liceu.
Se doreste ca notele 1, 2 si 3 sa dispara din catalog si carnet si limitarea notarii esecului la nota 4. Nota 5 ar fi pragul de reusita, cu 3 niveluri. 5 - 6 minimal, 7 - 8 mediu si 9 - 10 superior.
Specialistii in educatie spun, insa, ca acest sistem de notare nu ar ajuta elevul.
"Nu mai este acea departajare... nota 4 si pentru cei care dau foaia goala si pentru cei care scriu totusi ceva pe foaia de examen. Este un plus pentru cei slabi, dar un minus pentru cei care mai stiu cste ceva. Nu am auzit de acest sistem", a declarat Elena Vlad, profesor formator.
Ministrul interimar Daniel Breaz trebuie sa negocieze transformarea acestui proiect intr-o noua Lege a Educatiei, dar, pentru moment, acesta si-a delegat raspunderile unui secretar de stat si a plecat in vacanta.