Protest la simularea de la Evaluarea Nationala 2019. Elevii, indemnati sa dea foaia goala. "Ministerul ne vrea niste cobai"

/ / Modificat: 2019-03-11
Protest la simularea de la Evaluarea Nationala 2019. Elevii, indemnati sa dea foaia goala.

Consiliul National al Elevilor (CNE) ii indeamna pe elevii de clasa a VII-a care sustin, luni, simularea la Evaluarea Nationala sa dea foaia goala. Prin aceasta decizie, elevii vor sa atraga atentia asupra metodelor de evaluare din sistemul de invatamant romanesc. 

"Invitam elevii din Romania sa ni se alature in protestul prin care ne opunem modului in care sunt organizate simularile examenelor nationale. Mai mult decat orice altceva, o facem pentru generatiile viitoare, pentru ca ele nu trebuie sa fie asemenea noua, o generatie de sacrificiu, o generatie de cobai ai Ministerului Educatiei Nationale. Modificarile nefundamentate din acest an ne fac sa refuzam a fi partasi la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dam foaia goala pentru ca simularile nu ne vor evalua competentele, ci doar cunostintele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gandi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informatiile care ne-au fost dictate la clasa," arata CNE intr-un comunicat de presa, citat de Hotnews.ro. 

Elevii spun ca simularile au ajuns sa fie experimentul ministerului, nu al experientelelor de invatare. Acestia precizeaza ca nu vor evaluari mai usoare, ci doar unele reale. 

"Dam foaia goala pentru ca suntem constienti ca ministerul ne vrea niste cobai, niste procente dintr-o diagrama si nimic mai mult. Dam foaia goala pentru a trage un semnal de alarma inainte sa fie prea tarziu, inainte sa ajungem in punctul critic in care vom sustine simulari de examene nationale anual, pentru ca decidentii isi doresc sa puna cat mai multa presiune pe noi," mai sustin elevii.

Acestia considera ca inca o evaluare in clasa a VII-a este nejustificata, pentru ca nu s-au lamurit inca de ce au dat-o pe cea din clasa a VI-a. 

"Inca o simulare nu ne va face nici mai stapani pe competentele noastre, nici mai putin stresati la gandul ca ne asteapta ani grei, ani in care vom alerga de la un meditator la altul, ani in care, dupa atatea examene si evaluari standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem sa ne indreptam," se mai arata in comunicat.

Aproximativ 350.000 de elevi sunt asteptati sa sustina simularea Evaluarii Nationale la care participa, in premiera, si elevii clasei a VII-a pe langa cei de clasa a VIII-a. Rezultatele vor fi comunicate in 22 martie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evaluare nationala Simulare evaluare nationala

Articole recomandate

Citeste si despre