Traditionalii pufuleti, pe care toti copiii ii mananca, nu sunt tocmai buni pentru sanatate. Asociatia pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a realizat un amplu studiu pe mai multe tipuri de pufuleti, de la cei simpli la cei cu arome, iar concluzia arata ca ar fi mai bine ca cei mici sa nu-i mai consume.
Analiza Asociatiei pentru Protectia Consumatorului a fost efectuata pe 32 de tipuri de pufuleti, iar concluziile sunt urmatoarele:
- 59% din produsele analizate contin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grasi saturati, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor
- 38% din produsele analizate contin intre 1 si 8 aditivi alimentari!
- 34% din produsele analizate conţin sare iodată!
- 31% din produsele analizate contin intre 2 grame de sare si 3 grame de sare per 100 grame produs!
- 22% din produsele analizate contin potentiatori de gust si aroma!
- 22% din produsele analizate contin extract de drojdie!
- continutul de cascaval pudra variaza intre 0,1% si 0,5%
Ce aditivi si arome se gasesc in pufuleti
In cele 32 de produse analizate de Asociatia pentru Protectia Consumatorului s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitina de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono si digliceride ale acizilor grasi, acetati de sodiu, acid lactic, lactat de calciu si acid citric.
In sortimentele analizate s-au identificat si o serie de arome artificiale, cum ar fi: aroma de pizza, aroma de bacon, aroma de ciuperci, aroma de paprica si aroma de fum.
„Pufuletii constituie una din gustarile cele mai apreciate de catre copii, dar, din pacate, foarte putini parinti cunosc faptul ca exista sortimente de pufuleti cu o incarcatura chimica foarte mare, constituita din potentiatori de gust si arome, coloranti, acidifianti, emulsifianti si arome sintetice. Pufuletii sunt produse hipercalorice, cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, fapt care nu-i recomanda sa faca parte din alimentatia copiilor, a femeilor insarcinate si a celor care sufera de boli cardiovasculare, renale si sindrom metabolic," spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC, potrivit Digi24.
„Daca vrei sa-i cumperi copilului tau niste diabet cu mai putin de 1 leu o punguta de pufuleti este alegerea ideala!”
Si medicul nutritionist Valentin Bunea atrage atentia ca mamicile nu ar trebui sa el mai dea micutilor pufeleti. Acesta spune ca ignorata se plateste mai tarziu, prin spitale.
„50 de grame de pufuleti inseamna 40 de grame de amidon din porumb, care inseamna 40 de grame de glucoza, adica 10 lingurite de glucoza. Ce ar putea face un copil cu 40 grame de glucoza in sange, in conditiile in care el are nevoie de doar 2,5 grame pentru a mentine nivelul de glicemie optim?
Raspunsul este simplu: pancreasul va produce o cantitate imensa de insulina care va cara cele 10 de lingurite de glucoza in muschi si in ficat unde o parte vor fi convertite in grasime (trigliceride) care ulterior vor fi stocate uin tesutul adipos.
In urma transformarii glucozei in grasime vor ramane mici picaturi de grasime in ficat (ficat gras), va creste nivelul de acid uric, de trigliceride si nivelul de colesterol. Nimic grav.
Daca vrei sa-i cumperi copilului tau niste diabet cu mai putin de 1 leu o punguta de pufuleti este alegerea ideala!," a scris medicul Valentin Bunea pe pagina sa de Facebook.