Raport de investigatie: Puii comercializati in majoritatea supermarketurilor din Romania prezinta afectiunea dungilor albe

/ / Modificat: 2024-12-12
Raport de investigatie: Puii comercializati in majoritatea supermarketurilor din Romania prezinta afectiunea dungilor albe

In urma unui studiu efectuat de catre asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) au fost descoperite aspecte ingrijoratoare privind calitatea carnii de pui comercializata in magazinele de tip retail in Bucuresti.

83,3% dintre pachetele cu piept de pui gasite in magazinele a 4 retaileri mari din Romania prezinta caracteristici vizibile ale afectiunii dungilor albe.

Ce sunt si de ce apar dungile albe?

Cunoscute si sub numele de fasii sau striatii, dungile albe apar din cauza cresterii excesiv de rapide a puilor crescuti in mod conventional, selectati genetic pentru a produce mai multa carne. Aceasta crestere accelerata predispune puii la diverse afectiuni, printre care si afectiunea dungilor albe, ce afecteaza atat aspectul, cat si calitatea carnii. Din cauza ritmului rapid de crestere, sistemul vascular al puilor nu poate furniza suficiente resurse necesare dezvoltarii optime precum oxigen si nutrienti. Astfel, in locul tesutului muscular sanatos, se formeaza tesut fibros si grasimi, ceea ce duce la aparitia dungilor albe si indica o calitate inferioara a carnii.

Eforturile de a creste productivitatea puilor prin selectie genetica au rezultat ca un pui de carne rasa Ross 308 sa aiba o greutate de peste 4 ori mai mare decat cea a unui pui crescut in anii 50.

Unde a fost efectuat studiul?

Pentru evaluarea prevalentei afectiunii dungilor albe la carnea de pui, s-a utilizat metoda fotografierii digitale, realizata in 41 supermarketuri, apartinand retailerilor: Kaufland, Carrefour, Auchan si Lidl, fiind vizate doar produsele din gama de marca proprie ale acestor retaileri.

Au fost realizate fotografii din fiecare sector al orasului pentru a asigura o reprezentare echitabila si diversificata a magazinelor, astfel incat raportul privind prevalenta dungilor albe la pui sa reflecte situatia din intreg orasul Bucuresti. Ulterior, datele colectate au fost analizate statistic cu ajutorul programelor software SPSS si EXCEL, pentru a determina prevalenta si distributia severitatii afectiunii in functie de locatie si sursa de aprovizionare.

Scorurile dungilor albe sunt codificate pe o scara de la 0 la 3, unde 0 (albastru) reprezinta pui fara dungi albe, 1 (galben) indica dungi albe usoare, 2 (portocaliu) indica dungi albe moderate, iar 3 (rosu) indica dungi albe severe.

1. In toate supermarketurile au fost gasite fileuri de piept de pui cu dungi albe.

2. 83.3% din totalul esantioanelor evaluate au avut dungi albe.

3. In 32 din 41 de magazine au fost gasite fileuri de piept de pui cu dungi albe moderate (2) si severe (3).

4. In toate cele 4 marci proprii ale retailerilor sunt folositi pui crescuti in mod conventional (cu crestere rapida).

„Aceste demersuri nu vor imbunatati doar calitatea vietii puilor, ci vor diminua si riscurile de sanatate ale acestora, reducand nevoia de administrare a antibioticelor si imbunatatind calitatea carnii. Un exemplu de tara care a reusit sa faca asta este chiar Olanda.” - Citat Asociatia F.R.E.E.

Despre Initiativa Asociatiei F.R.E.E.

“Prin proiectul ”Pui Conventional”, ne propunem sa crestem nivelul de bunastare al puilor crescuti pentru carne in industria avicola romaneasca pentru a reduce semnificativ suferinta acestora.

Obiectivele principale ale proiectului sunt de a oferi informatii exacte si de a creste nivelul de constientizare a industriei si a consumatorilor privind practicile din fermele industriale, oferind alternative viabile. Prin urmare, rolul principal al proiectului este de a motiva companiile din industria alimentara sa urmeze tendinta de a renunta la productia si comercializarea de pui care apartin raselor cu crestere rapida si de a le inlocui cu pui cu crestere lenta. „Angajamentul European pentru Pui” a fost creat ca urmare a rezultatelor si recomandarilor stiintifice, stabilind conditiile minime necesare pentru imbunatatirea cresterii puilor destinati consumului.”

Pentru a fi la curent cu noutatile proiectului, ne puteti urmari pe paginile de socializare, Instagram sau Facebook, ambele cu acelasi nume, Pui Conventional.

  • Foto: PR, Freepik, colaj Copilul.ro

Taguri Carne de pui

Articole recomandate

Citeste si despre