Raport ingrijorator! Cati copii au murit in Romania, din cauza poluarii, in 2021

/ / Modificat: 2024-07-05
Raport ingrijorator! Cati copii au murit in Romania, din cauza poluarii, in 2021

 

UNICEF si Institutul de Cercetare a Efectelor asupra Sanatatii (HEI) au lansat un raport alarmant despre impactul poluarii aerului asupra sanatatii copiilor, subliniind ca in 2021 poluarea aerului a provocat 8,1 milioane de decese la nivel global. 

Acest fenomen este considerat al doilea factor de risc major, afectand grav copiii sub cinci ani. Cauzele principale ale deceselor asociate cu poluarea aerului sunt bolile netransmisibile, cum ar fi bolile de inima, accidentul vascular cerebral, diabetul, cancerul pulmonar si boala pulmonara obstructiva cronica, care reprezinta aproape 90% din totalul afectiunilor cauzate de acest fenomen.

In Romania, raportul indica faptul ca in 2021, 68 de copii au decedat din cauza poluarii aerului, din care 63 au avut varsta sub un an. Aceste cifre tragice reflecta pierderi semnificative de ani de viata sanatoasa pentru copiii sub cinci ani, in total fiind estimati 6.258 de ani pierduti in 2021 din cauza poluarii aerului in tara noastra.

Poluantii principali identificati in raport, cum ar fi particulele fine in suspensie (PM2.5) si ozonul (O3), sunt responsabili pentru efectele nocive asupra sanatatii. Documentul subliniaza necesitatea urgenta a implementarii unor masuri stricte pentru imbunatatirea calitatii aerului si protejarea sanatatii publice, cu un accent deosebit pe protectia copiilor, care sunt cei mai vulnerabili la aceste efecte.

In plus, poluarea aerului contribuie si la schimbarile climatice, amplificand astfel problema. Raportul subliniaza importanta actiunilor guvernelor si companiilor pentru reducerea emisiilor si protejarea generatiilor viitoare impotriva impactului negativ al poluarii aerului.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raport copii Poluare

Articole recomandate

Citeste si despre