Biserica Ortodoxa Romana si alte 12 culte religioase vor ca religia sa se regaseasca pe lista cu materii optionale la examenul de Bacalaureat. BOR a facut o solicitare catre Ministerul Educatiei pentru a introduce in proiectul Legii Invatamantului posibilitatea ca religia sa fie aleasa ca materie de BAC de catre absolventii de liceu.
Reprezentantii a 13 culte religioase recunoscute de statul roman au semnat o adresa comuna prin care spun ca religia nu ar trebui sa fie discriminata in raport cu celelalte materii pentru care elevii pot opta la BAC.
„Nediscriminarea religiei in raport cu alte discipline scolare din trunchiul comun, prin includerea acesteia in lista disciplinelor scolare, la alegere, in cadrul examenului national de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventeaza orele de religie sa aiba posibilitatea de a-si valorifica si verifica competentele dobandite la aceasta disciplina, una dintre putinele care se studiaza pe tot parcursul invatamantului preuniversitar si singura care a fost validata de majoritatea covarsitoare a parintilor”, se arata in adresa comuna a reprezentatilor celor 13 culte religioase.
Potrivit Constiutiei si deciziei Curtii Constitutionale, „scolile au obligatia sa propuna materia religie ca optional” elevilor, aminteste fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.
Ce spun elevii si parintii
Propunerea cultelor religioase nu a ramas fara ecou in cadrul comunitatilor de elevi si de parinti. Consiliul National al Elevilor a transmis un mesaj cu privire la aceasta solicitare: „Veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase este contestata de CNE, luand in calcul atributiile acestora, care nu se afla in concordanta cu activitatea din sectorul de educatie”.
La randul sau, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Parintilor, a avut o reactie vehementa atunci cand a aflat despre propunerea celor 13 culte religioase.
„Este o gluma. Nu are ce cauta materia religie la Bacalaureat. Utilizarea religiei ca disciplina la examenul de Bacalaureat ar putea discrimina elevii care nu urmeaza o anumita religie sau care sunt atei. Poate fi numai una dintre portitele de a obtine o medie mai mare la examen. Religia s-ar putea impune ca materie de Bacalaureat la liceele cu profil teologic, dar nimic mai mult. Rolul religiei in scoala este cu totul altul, nu de a ajunge materie de examen. Profesorii de religie ar trebui sa transmita valorile si etica, sa incurajeze respectul si toleranta fata de diferitele religii si culturi, sa promoveze intelegerea si dialogul inter-religios. Si aici avem ceva probleme daca ne gandim ca sunt profesori care le spun copiilor 'Daca nu tineti post ajungeti in iad!' In plus, Religia ar trebui sa fie invatata intr-un mod critic si obiectiv, fara a fi folosita pentru a justifica prejudecati sau discriminare”, a declarant, pentru Adevarul, Iulian Cristache.
FOTO: Freepik