Reforma educationala in Suedia. Copiii vor incepe scoala la 6 ani, se renunta la invatarea prin joaca

/ / Modificat: 2024-09-19
Reforma educationala in Suedia. Copiii vor incepe scoala la 6 ani, se renunta la invatarea prin joaca

 

Incepand cu anul 2028, copiii din Suedia vor incepe scoala la varsta de sase ani, cu un an mai devreme decat acum. Aceasta este parte a unei reforme care transforma metoda traditionala de invatare prin joaca pentru cei mici, conform The Guardian.

Guvernul suedez a decis ca anul obligatoriu de gradinita pentru copiii de sase ani, cunoscut sub numele de förskoleklass, va fi inlocuit cu un an suplimentar de scoala primara.

Aceasta masura a fost adoptata de coalitia de centru-dreapta, condusa de Partidul Moderat, cu sprijinul Democratilor Suedezi, un partid de extrema dreapta, si a fost anuntata inainte de prezentarea bugetului pentru 2025.

Reforma continua initiativele anterioare ale guvernului si beneficiaza de suportul Partidului Social-Democrat, principalul partid de stanga.

Ministrul Educatiei, Johan Pehrson, a subliniat importanta intoarcerii la elementele fundamentale, punand accent pe citit, scris si matematica, pentru a asigura elevilor o educatie solida in aceste abilitati.

Ce spun criticii acestei noi masuri 

Criticii avertizeaza ca integrarea copiilor de sase ani in scoala primara, fara a lua in considerare nevoile lor de dezvoltare si fara a valorifica competentele educatorilor din gradinite, reprezinta un pas gresit si nu va contribui la cresterea egalitatii.

De asemenea, acestia mentioneaza ca schimbarea contrazice cercetarile care arata ca dezvoltarea copiilor este optimizata prin invatarea prin joaca, care stimuleaza creativitatea si curiozitatea. Sindicatele isi exprima, de asemenea, temerile ca educatorii specializati in educatia prescolara ar putea sa isi piarda locurile de munca.

Christian Eidevald, profesor de educatie timpurie la Universitatea Södertörn, a avertizat ca fortarea copiilor in cadrul formalizat de invatare ar putea elimina metodele esentiale de predare prin joc, benefice pentru dezvoltarea lor.

Pe de alta parte, Johannes Westberg, profesor la Universitatea din Groningen, considera ca reforma este necesara si va alinia sistemul educational suedez la cel din alte tari europene. Alte masuri propuse includ crearea de „scoli de urgenta” pentru situatii de relocare temporara, investitii in manuale pentru a reduce utilizarea ecranelor in clasa si sustinerea formarii profesorilor.

„Este de asteptat ca förskoleklass sa devina mai structurata, integrand cateva elemente de pedagogie scolara traditionala pentru acesti copii de sase ani, fara a afecta insa intreaga educatie de maniera cuprinzatoare,” a explicat Johannes Westberg.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre