Numaratoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 s-a incheiat! PSD a castigat alegerile parlamentare, urmat de AUR, PNL si USR, arata rezultatele oficiale, dupa numararea voturilor din tara si diaspora.
Sapte partide vor avea reprezentanti in Senat si Camera Deputatilor in viitorul mandat.
Dupa centralizarea datelor din toate sectiile de votare, clasamentul arata in felul urmator:
Camera Deputatilor:
- PSD – 21,96 %
- AUR – 18,01 %
- PNL- 13,20 %
- USR – 12,40 %
- SOS – 7,35 %
- POT – 6,45 %
- UDMR – 6,34 %
Senat:
- PSD – 22,30 %
- AUR – 18,30 %
- PNL- 14,28 %
- USR – 12,25 %
- SOS – 7,76 %
- POT – 6,39 %
- UDMR – 6,38 %
Aproape 9,5 milioane de romani au iesit duminica la urne, de Ziua Nationala a Romaniei, pentru a-si alege reprezentantii in Parlament. Este o prezenta mult mai buna fata de scrutinul din 2020, cand abia s-a depasit 30 %.
Miza alegerilor parlamentare in Romania 2024
Alegerile parlamentare reprezinta momentul in care cetatenii traseaza harta politica a tarii, desemnand cei 466 de parlamentari care vor activa in Camera Deputatilor si Senat.
Alegerile parlamentare din 2024 sunt esentiale pentru stabilirea directiei politice a Romaniei in urmatorii patru ani. Acestea determina componenta Parlamentului, care este principalul organ legislativ al tarii, si implicit, structura viitorului guvern. Un alt aspect important este reprezentarea intereselor cetatenilor, deoarece parlamentarii decid asupra legilor, bugetului de stat si a altor chestiuni majore, precum ratificarea tratatelor internationale si controlul activitatii guvernului.
Ce rol are Parlamentul
Parlamentul, ca organ legislativ suprem, este garantul democratiei prin adoptarea legilor si asigurarea echilibrului intre puterea executiva si cea legislativa. Actiunile sale au impact direct asupra vietii cetatenilor, de la drepturile fundamentale si fiscalitate, pana la politica externa.
Asadar, Parlamentul Romaniei este organul legislativ suprem al tarii, avand un rol central in:
Elaborarea si adoptarea legilor
Parlamentul este principalul for care stabileste cadrul legislativ. Parlamentul adopta si respinge legi, pe care le inmaneaza presedintelui statului pentru promulgare. Acesta le poate aproba (promulga) sau le trimite inapoi la Parlament pentru modificari.
Controlul guvernului
Parlamentul exercita un control activ asupra activitatii Guvernului prin:
- Intrebari si interpelari: Parlamentarii pot solicita explicatii sau informatii despre activitatea guvernamentala.
- Motiuni simple: Exprima punctul de vedere al Parlamentului fata de o anumita politica publica sau activitate guvernamentala.
- Motiuni de cenzura: Daca se considera ca Guvernul nu mai are sprijinul majoritatii parlamentare, poate fi initiata o motiune de cenzura care, daca este adoptata, duce la caderea Guvernului
Aprobarea bugetului de stat
Parlamentul analizeaza si aproba propunerea de buget prezentata de Guvern. Aceasta include alocarea resurselor financiare pentru ministere, infrastructura, educatie, sanatate etc.
Dezbaterile bugetare permit parlamentarilor sa sugereze amendamente si sa prioritizeze cheltuielile in functie de nevoile societatii. Adoptarea bugetului este esentiala pentru functionarea statului, iar intarzierea sau respingerea acestuia poate duce la crize guvernamentale
Ratificarea tratatelor internationale
Tratatele semnate de Romania, fie ca sunt economice, militare sau de alta natura, trebuie aprobate de Parlament pentru a deveni oficiale. Acest proces asigura transparenta si legitimitate democratica in politica externa a tarii.
Practic, parlamentul poate influenta directia strategica a Romaniei in relatiile internationale, inclusiv prin aprobarea tratatelor care implica angajamente la nivelul Uniunii Europene, NATO sau alte organizatii internationale.
Ce urmeaza acum, dupa alegerile parlamentare
- Validarea rezultatelor: Dupa incheierea scrutinului, Autoritatea Electorala Permanenta valideaza rezultatele.
- Negocieri politice: Partidele negociaza pentru a forma o majoritate parlamentara. Aceasta este cruciala pentru sustinerea unui guvern.
- Formarea guvernului: Presedintele tarii desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, care trebuie sa obtina votul de incredere din partea Parlamentului.
Surse: prezenta.roaep.ro