Autism Voice, cel mai mare ONG de specialitate din Romania in probleme de sanatate mintala, ii ajuta pe refugiatii ucraineni inca din primele zile de la declansarea razboiului.
În cooperare cu Înaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), organizatia deruleaza proiectul Autism Voice Line & House for Ukraine. Iata rezultatele obtinute în cei doi ani de la începerea activitatilor.
2022: adaptarea la situatii de neimaginat
Proiectul a început în martie 2022 cu un call center la care specialistii ofereau consiliere de prim ajutor psihologic (PFA), pentru sindromul de stres posttraumatic (PTSD), sfaturi pentru parintii copiilor cu tulburari psihice si informatii utile familiilor traumatizate, fugite din calea razboiului ce paruse pana atunci de neimaginat.
Între refugiatii ucraineni erau mai multe mame cu copii cu autism, care nu aveau unde sa locuiasca. În aprilie ONG-ul a închiriat o casa cu sapte dormitoare unde le-a asigurat cazare, terapie si tratament.
Prezenta specialistilor a trebuit sa creasca atat fizic, cat si online. Autism Voice a înfiintat grupuri cu responsabilitati distincte: de evaluare, psihoterapie si socializare pentru copiii cu autism, de consiliere pentru îngrijitorii lor, de ajutor logistic si obtinerea documentelor medicale pentru familiile în tranzit si respectiv asigurarea cazarii, hranei si asistentei pentru cazurile sociale.
Dincolo de afluxul tot mai mare de oameni napastuiti si masurile anti-COVID care îngreunau munca specialistilor, o mare problema era bariera de limba. În august 2022 Autism Voice a reusit sa angajeze doi terapeuti vorbitori de ucraineana. Cu ajutorul lor eficienta proiectului a crescut si au putut fi luati în îngrijire mai multi refugiati decat erau prevazuti initial.
În 2022 proiectul a ajutat 485 de refugiati ucraineni cu probleme neuropsihice: 80 de copii mici (0-4 ani), 131 de copii (5-17 ani), 211 adulti (18-59 ani) si 63 de seniori (cu varsta de 60 de ani si peste).
2023: rezultate mai bune pentru mai multi beneficiari
O schimbare binevenita a fost implicarea plina de devotament a unor fosti beneficiari, care au început sa ajute ca translatori. Munca terapeutilor a devenit mai eficienta, ceea ce a permis extinderea proiectului si la alti refugiati. Numarul activitatilor de grup a crescut si alaturi de beneficiarii ucraineni au participat tot mai multi copii si parinti romani. Efectele terapeutice au depasit asteptarile.
Specialistii i-au învatat pe parintii copiilor cu autism cum sa gestioneze situatiile acasa si în comunitatile unde si-au gasit refugiul, lucru esential pentru cei stabiliti în zone fara acces la servicii specializate. În plus, proiectul si-a atins obiectivul de integrare scolara prin instruirea cadrelor didactice: la finalul anului trecut 150 de dascali din Romania aveau la clasa copii ucraineni cu tulburari neuropsihice.
În 2023 Autism Voice Line a ajutat 804 de ucraineni cu probleme psihice: 103 copii mici (0-4 ani), 150 copii si adolescenti (5-17 ani), 498 adulti (18-59 ani) si 53 seniori (60 ani+). La casa pusa la dispozitie de Autism Voice au primit cazare si tratament 21 de ucraineni: 5 copii mici, 6 copii si adolescenti, 7 adulti si 3 seniori.
Ca unic coordonator al proiectului, Autism Voice le este recunoscator zecilor de voluntari romani si ucraineni, sponsorilor, donatorilor, colaboratorilor persoane fizice, ONG-urilor, lucratorilor din DGASPC si din alte institutii publice pentru fiecare contributie la recuperarea persoanelor cu probleme neuropsihice. Autism Voice adreseaza multumiri speciale Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, care a facut posibil proiectul si continua sa-l sustina.
Ajuta si tu!
Anca Dumitrescu, presedintele Autism Voice, a precizat ca asociatia are diverse programe destinate copiilor sau adultilor, romani sau ucraineni, iar doritorii pot alege pe care sa-l sustina. Companiile pot ajuta prin programe de CSR sau alocand cota deductibila de 20% din impozit, iar cetatenii pot dona 2 euro pe luna trimitand un SMS la 8844 cu textul VOCE sau pot directiona formularele 230 în beneficiul asociatiei.
Mai multe detalii despre proiectele Autism Voice si modalitatile de sustinere pot fi gasite accesand site-ul: autismvoice.ro/implica-te/