„Sa nu nasca, n-avem incubatoare!” Maria Rohnean, despre momentul in care a adus pe lume gemeni prematuri, la Maternitatea Giulesti din Capitala

/ / Modificat: 2024-10-29
„Sa nu nasca, n-avem incubatoare!” Maria Rohnean, despre momentul in care a adus pe lume gemeni prematuri, la Maternitatea Giulesti din Capitala

 

Maria Rohnean este cunoscuta de la Observator, unde de ani de zile aduce in fata publicului atat fetele vazute, cat si pe cele ascunse ale sistemului medical romanesc. Insa, ceea ce multi nu stiu este ca si Maria a fost, acum 6 ani, unul dintre pacientii care au simtit pe pielea lor lipsurile din spitale si neputinta personalului medical. 

Atunci, Maria a nascut prematur gemeni si a experimentat direct provocarile dintr-un spital romanesc. In timp ce se afla pe masa de operatie, dinspre sectia de neonatologie se auzea o voce alarmata: 

„Nu avem incubatoare!” O realitate bine cunoscuta in multe spitale de la noi. Acum, urmariti un reportaj profund emotionant in care Maria Rohnean povesteste experienta sa in sistemul medical, asa cum nu a facut-o niciodata pana acum.

Lupta cu sistemul: un inceput dramatic

„Pentru prima data dupa 6 ani ma intorc in locul care mi-a schimbat viata. Din jurnalist critic la adresa autoritatilor si a sistemului, am ajuns acolo ca pacient”, povesteste Maria, despre experienta sa la Maternitatea Giulesti din Capitala. Desi mai avea doua luni pana la termenul nasterii, circumstantele au facut ca aceasta sa aiba loc mai devreme. Dupa sase zile de spitalizare, Maria a ajuns de urgenta la operatie. „Era o asistenta, sambata seara... nu era nimeni, cine sa fie sambata seara?” isi aminteste Maria Rohnean, descriind atmosfera cu personal limitat si un medic de garda coplesit de urgente.

„Atat, nu mai avea, linia a II-a era un rezident. Nu mai avea, era sambata”, continua ea.

Ingerul salvator – un medic care a gasit un incubator in doua minute

Medicul de garda, insa, s-a dovedit a fi un adevarat salvator. De pe sectia de neonatologie se auzea un strigat:

„Sa nu nasca, nu avem incubatoare!” „Este foarte frustrant cand esti de garda si nu ai ce-ti trebuie. Stii ca e mama in sala, stii ca ti se naste un copil cu probleme... atunci te simti... Neputincios, da. E cel mai mare sentiment de neputinta,” povesteste medicul.

 A fost momentul cand a inceput lupta cu sistemul:

„Daca nu-i asiguri incubatorul imediat dupa ce s-a nascut, n-are nicio sansa,” explica Raluca Tocariu, medic neonatolog la Maternitatea Giulesti. 

Medicul de garda, care se ocupa de micutii pacienti, in loc sa plece acasa, a luptat pentru ei. „Uneori cererea este mare si nu poti face fata. Si celelalte maternitati sunt in aceeasi situatie, si totusi trebuie sa oferi ajutor, si, da, cateodata simti ca nu mai poti,” adauga medicul.

Puterea empatiei si salvarea unei vieti

Insa, in acea seara de sambata, medicul care i-a salvat copiii a gasit, in doar doua minute, un incubator. 

Acesta a fost locuinta gemenilor pentru urmatoarele doua luni. „Sunt sase ani de cand n-am mai indraznit sa intru aici, in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. Nici nu-mi vine sa cred ca erau ai mei atat de mici,” spune Maria. In fiecare zi, copiii erau expusi riscului de hemoragie cerebrala, enterocolita si alte zece afectiuni, toate diagnosticate inca din primele ore de viata si care puteau avea urmari fatale. 

Insa, tratamentul, empatia si grija medicilor au facut diferenta, ducandu-i pe drumul spre recuperare. Aceste trasaturi sunt apreciate in mod special in sistemul nostru medical, potrivit unui studiu Ipsos, de o mare parte din pacientii romani.

 

Taguri Nascut

Articole recomandate

Citeste si despre