Pe 7 ianuarie, Biserica il praznuieste pe Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul. Dupa fiecare sarbatoare importanta, se sarbatoreste si sfantul care a participat la ea. In acest caz, a doua zi după Boboteaza, este sarbatorit cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan.
Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor, iar aceasta zi se cinsteste pentru ca bebelusii sa se nasca sanatosi, fara malformatii.
Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.Traditiei populara spune ca dupa Sfantul Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.
Semnificatia prenumele Ion
Se poate afirma ca Ion a fost si este inca cel mai popular nume de persoana nu numai la romani, ci la toate popoarele europene (in formele specifice fiecarei limbi). Forma romaneasca Ion reproduce un vechi nume pers. ebraic "Johanan", incadrat in bogata familie a teoioricelor frazeologice.Acesta este format din "Jo", abreviere normala si curenta pentru "Jahve" si verbul "hartan" ce inseamna "a face favoare, a avea mila".
Johanan insemna "Jahve a avut mila, a facut favoare", si era la origine o formula de multumire adresata divinitatii care a favorizat nasterea unui copil mult asteptat de parinti. Variante: Ioan, Ioana, Oana, Ionescu, Onu, Ionel, Ionela, Nelu, Nela, Ionut, Onuta, Ionica, Nica, Onica, Ionita.
Principala trasatura de personalitate a celor care poarta acest prenume este adaptabilitatea, o calitate care ii va ajuta sa reuseasca mai usor in tot ce isi propun. Firea si comportamentul le sunt influentate de mediul in care cresc si de educatia pe care o primesc.