Ministerul Educatiei a pus in dezbatere un proiect de hotarare de Guvern ce prevede infiintarea de scoli pilot din septembrie 2020 pentru testarea unor noi metode de predare si noi arhitecturi curriculare, precum si pentru alt tip de salarizare si de cariera didactica.
Actul normativ ar constitui punerea in aplicare a articolului 26 din Legea Educatiei. Scolile pilot pot fi si clase pilot din mai multe scoli. Data limita pentru anuntarea acestor scoli este 15 august.
„Pilotarea unui nou model centrat pe oferta curriculara a fiecarei scoli-pilot in parte (curriculum oferit de scoala, alcatuit din trunchi comun si curriculum la decizia elevilor din oferta scolii), in acord cu valorile, profilul absolventului, competentele-cheie si ariile de invatare definite de Ministerul Educatiei si Cercetarii, precum si a unui nou model de cariera didactica, proiectat pe optiuni orizontale echivalente, incepand cu anul scolar 2020-2021”, asta prevede nota de fundamentare a proiectului.
Aceasta pilotare „va reprezenta piatra de temelie pentru ca viziunea proiectului Romania Educata, la orizontul anului 2030, sa devina realitate”, potrivit autorilor proiectului.
Dupa ce vor fi testate in scolile pilot, modelele ar urma sa fie raspandite in intreg sistemul de invatamant, se arata in proiect.
„Unitatile de invatamant cu statut de unitati-pilot, experimentale si de aplicatie vor aplica la clasa arhitecturile curriculare diferite de actualele planuri-cadru in vigoare, avand rolul specific de a testa direct in scoli impactul unor modificari sistemice, cu scopul de a le ajusta, corecta si adapta in functie de nevoi, inainte de scalarea acestora”.
Salarii diferite, avansare in cariera didactica diferita
Unitatile-pilot vor functiona dupa noi modele de normare, salarizare si parcurs al carierei didactice, se arata in nota de fundamentare.
„Derogarile de la curriculumul national si de la normele in vigoare privind organizarea si functionarea unitatii de invatamant vor fi realizate printr-un regulament, aprobat prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii”.
Metodologia de infiintare si functionare a unitatilor–pilot, experimentale si de aplicatie trebuie sa cuprinda:
- modalitatea prin care unitatile de invatamant preuniversitar pot solicita dobandirea statutului de unitate prevazuta la alin.(1) din art. 2;
- criteriile de selectie;
- modelele curriculare si de cariera didactica;
- structura de personal si modalitatile de organizare a normei de munca pentru personalul didactic si nedidactic;
- mecanismele de finantare;
- mecanismul de monitorizare si evaluare;
- alte reglementari necesare infiintarii si functionarii.
- scolile vor participa voluntar, dar vor trebui sa prezinte la inscriere aprobari de la parinti, profesori, elevi
„Nicio scoala nu va fi obligata sa participe la pilotare, o conditie esentiala pentru a face parte din program fiind anuntarea intentiei unitatii de invatamant, in urma hotararii Consiliului de Administratie si doar dupa avizul consiliului profesoral, al consiliului scolar al elevilor si al consiliului reprezentativ al parintilor”, potrivit documentului citat.
Sursa: edupedu.ro