Scrisoarea virala a unei profesoare de limba romana: "Astazi imi cer iertare"

/ / Modificat: 2019-09-03
Scrisoarea virala a unei profesoare de limba romana:

O profesoara de limba romana si diriginta a scris o scrisoare adresata parintilor si elevilor prin care le cere iertare pentru toate erorile din sistemul de invatamant romanesc. Lipsa manualelor, modificarile din timpul anului scolar si lipsa informatiilor despre cum se va desfasura examenul de Evaluare Nationala sunt cateva dintre punctele pe care le-a atins profesoara si pentru care isi cere iertare. 

In postarea sa pe Facebook, Cristina Tunegaru, a descris realitatea dura cu care elevii si parintii lor se confrunta la scoala.

Scrisoarea virala adresata elevilor si parintilor 

„Astazi, la inceput de an scolar, imi cer iertare elevilor mei de clasa a VII-a si parintilor lor. Le-am spus ca nu sunt o generatie de sacrificiu, ca nu vor suferi din pricina schimbarilor dinspre Minister. Ba chiar le-am spus ca sunt cei mai norocosi copii din Romania, ca sunt primii care se vor bucura de noile Programe scolare, mult mai bune decat cele de dinainte. Am crezut si i-am indemnat sa creada ca scolii ii pasa de ei si va face totul sa respecte termenele si le puna manuale pe banci la inceput de an scolar, ca noi, profesorii, vom veni la clasa pregatiti, gata sa aplicam metode moderne.

Imi cer iertare ca nu au avut niciodata toate manualele la inceput de an scolar. Manualele lor au venit mult mai tarziu, uneori la sfarsitul primului semestru. Le-am pus pe banci compendii temporare, inutilizabile, apoi manuale facute pe genunchi, manuale unice cu greseli si activitati retrograde. Nici anul acesta nu pot sa-i primesc pe elevii mei cu toate manuale in prima zi de scoala.

Imi cer iertare ca nu este clar cum va arata examenul de Evaluare nationala pentru generatia lor. Nu au nicio idee despre cum se va organiza admiterea la liceu. Circula doar zvonuri prin tara despre subiecte care sa inglobeze mai multe discipline, romana si engleza, matematica si stiinte. Parintii trebuie sa stie din timp cum sa-si ajute copiii si cum sa-i indrume. Ne vom trezi iarasi cu modificari in timpul anului scolar? Cum e posibil ca o generatie sa inceapa un ciclu scolar fara sa stie cum se va incheia acesta? Pe cine vor afecta anunturile facute in pripa? Nu cumva pe cei mai vulnerabili dintre copii, familiile care nu stiu si nu pot sa-si ajute copiii?

Imi cer iertare ca au lucrat cu profesori care nu au fost pregatiti sa aplice metode moderne. Niciun curs de formare pentru programele noi nu s-a desfasurat pana acum, desi a trecut jumatate din perioada pe care o petrec acesti copii in gimnaziu.

Totul a fost un experiment, un sir de schimbari incoerente, confuze, dupa pofta si "priceperea" fiecarui ministru. Toti au vrut "sa faca ceva," dar niciunul nu s-a gandit la vremelnicia postului sau, la copiii si parintii buimaciti, care asteapta ca drumul scolar sa fie previzibil.

Oricat de odioasa gasesc expresia "generatie de sacrificiu," oricat de dureros este sa ma gandesc in acesti termeni la copiii mei, realitatea este ca scoala si-a batut joc de ei si o face in continuare, cu nonsalanta, prin vocea ministrului care nici macar n-a auzit de problema manualelor intarziate si anul acesta.

Pentru toate aceste erori nepermise, pentru ca am crezut ca va fi mai bine, eu, profesoara de limba romana si diriginta, astazi imi cer iertare," a scris Cristina Tunegaru.

Taguri Scrisoare

Articole recomandate

Citeste si despre