Invatamantul romanesc pare sa fie intr-o continua reforma. Profesorii asista la modificarea Legilor Educatiei, dar iau si initiativa atunci cand considera necesare anumite schimbari. Sindicatele cadrelor didactice au avansat recent o propunere de modificare a Evaluarii Nationale pe care o sustin elevii la final de gimnaziu.
Profesorii solicita schimbarea examenelor pentru elevii de clasa a VIII-a in sensul ca acestia sa sustina in viitor cinci probe scrise la Evaluarea Nationala, la limba romana, matematica-informatica, stiinte, materii umanistice si limba materna (dupa caz). In viziuna sindicatelor, o astfel de testare mai ampla ar putea sa inlocuiasca examenul de admitere la liceu.
Potrivit propunerii inaintate de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamat (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, media de la Evaluarea Nationala mai complexa ar urma sa reprezinte nota cu care termina ciclul gimnazial si, implicit, un criteriu pentru admiterea la liceu.
In prezent, Evaluarea Nationala consta in doua probe scrise, la limba romana si matematica. Daca propunerea va deveni norma, liceele ar trebui sa anunte cu un an inainte coeficientii aferenti probei in functie de filiera. Suma celor patru sau cinci coeficienti ar trebui sa fie 10 si niciun coeficient nu va putea fi 0. Admiterea la liceu in cazul in care Evaluarea Nationala se va complica ar urma sa fie facuta ca in prezent, prin repartizare computerizata, in functie de coeficientii si media ponderala pentru liceul ales de elevi.
Pentru admiterea la liceu, elevii ar urma sa exprime 10 optiuni. Propunerea prevede ca schimbarea sa se aplice elevilor care vor incepe clasa a V-a in anul scolar 2024-2025.
Parintii sunt revoltati
Reprezentantii parintilor de elevi nu sustin propunerea avansata de sindicatele din invatamant.
„Sub nicio forma nu sustinem asa ceva. Este mult prea mult. Ar trebui ca toti profesorii din scoli sa-si dea silinta sa-i invete pe elevi si abia apoi am putea sa punem conditii sa-i testam din toate. Altfel, sa-i trimitem si noi pe ei la evaluari la toate disciplinele, sa vedem la ce nivel sunt”, a declarat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.
FOTO: Pixabay