Pe 17 septembrie, Biserica Ortodoxa o sarbatoreste pe Sfanta Mucenita Sofia, cunoscuta ca protectoare a mamelor si fiicelor. Numele sau grecesc, „Sofia”, inseamna „intelepciune”. Aceasta a trait in Roma secolului al II-lea, o era marcata de persecutii impotriva crestinilor.
Cine a fost Sfanta Sofia?
Vaduva si devotata credincioasa, Sfanta Sofia a dedicat intreaga sa viata educatiei celor trei fiice ale sale – Pistis, Elpis si Agapis – insuflandu-le valorile crestine si invatandu-le sa ramana fidele credintei lor in ciuda dificultatilor, conform crestin-ortodox.ro.
In perioada domniei imparatului Hadrian, crestinii erau supusi unor persecutii severe, fiind constransi sa renunte la credinta lor sau sa sufere moartea.
Sofia si fiicele sale au fost capturate si aduse in fata imparatului, care, impresionat de frumusetea si inteligenta lor, a incercat sa le convinga sa se inchine zeilor romani, oferindu-le o viata fara griji. Totusi, Sofia le-a incurajat sa nu cedeze tentatiilor lumesti si sa ramana loiale credintei lor.
Refuzul lor a determinat imparatul sa ordone torturarea si executarea celor trei surori in fata mamei lor, in speranta ca aceasta va renunta la credinta. Sofia a privit cu durere suferintele fiicelor sale, dar nu a incetat sa le sustina.
Dupa moartea martirica a fiicelor sale, ea a ramas langa mormintele lor timp de trei zile, rugandu-se neincetat. In cele din urma, si-a dat sufletul Domnului, reunindu-se cu fiicele sale in Imparatia Cerurilor.
Traditii si obiceiuri de Sfanta Sofia
Pe 17 septembrie, sarbatoarea Sfintei Sofia este marcata prin traditii si obiceiuri care reflecta curajul si devotamentul acestei mame si al fiicelor sale. In Romania, aceasta zi are o semnificatie speciala, fiind dedicata rugaciunii pentru mame si fiice, dar si pentru femeile cu numele Sofia.
Credinciosii participa la slujbe dedicate Sfintei Sofia si fiicelor sale, in care se roaga pentru sanatatea si binecuvantarea tuturor mamelor si fiicelor. Lumanarile aprinse in biserici si in case simbolizeaza lumina credintei si speranta in viata vesnica. Aceste lumanari sunt un omagiu adus Sfintei Sofia si fiicelor sale, care au sacrificat viata pamanteasca pentru a-si pastra credinta neintinata.
De asemenea, ziua Sfintei Sofia este un moment pentru a-i pomeni pe cei decedati, in special femeile cu numele Sofia. Se fac pomeni si se impart alimente si bauturi celor nevoiasi, in amintirea celor dragi si in speranta odihnei vesnice a sufletelor lor.
Mamele si fiicele isi exprima dragostea si aprecierea oferindu-si flori, simbol al frumusetii si gingasiei.
Cine se serbeaza de Sfanta Sofia?
Pe 17 septembrie, isi serbeaza onomastica toti cei care poarta numele Sofia sau variantele acestuia (Sofia, Sofica, Sofi, Sonia, Sonja, Sofian, Sofiane). Sarbatoritii primesc urari de bine, flori si cadouri, si adesea sunt invitati la mese festive in cinstea lor.
Statisticile arata ca aproximativ 140.000 de romani poarta numele Sofia. In folclorul romanesc, aceasta zi marcheaza si tranzitia de la vara la toamna, cu randunelele care pleaca spre tarile calde si vremea care incepe sa se raceasca, subliniind legatura dintre lumea spirituala si natura inconjuratoare.