Sfanta Parascheva: ce este bine sa faca femeile insarcinate in aceasta zi

/ / Modificat: 2024-10-14
Sfanta Parascheva: ce este bine sa faca femeile insarcinate in aceasta zi

 

Sfanta Parascheva este una dintre sarbatorile importante in calendarul crestin ortodox. Se celebreaza in fiecare la data de 14 octombrie. 

Cu ocazia acestei sarbatori se organizeaza un pelerinaj la Iasi. Anul aceste se va intre 11-15 octombrie. 

Vor fi aduse spre inchinare si moastele Sfantului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia. Iata ce traditii si superstitii trebuie sa respecti cu ocazia acestei mari sarbatori de cruce rosie.

Sfanta Parascheva, cunoscuta, popular, drept Sfanta Vineri, este a doua mare sarbatoare de cruce rosie din calendarul crestin ortodox al lunii octombrie 2019. Aceasta are loc pe 14 octombrie, insa programul pelerinajului de la Iasi, unde credinciosi din toate colturile tarii vin pentru a se inchina, se va desfasura pe parcursul a cinci zile. 

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva 

Purtarea unei broderii speciale. Cei care vin sa se inchine la moastele Sfintei parascheva de la Iasi trebuie sa poarte o broderie speciala.

E interzis sa faci treburi in gospodarie. Traditia populara le interzice femeilor cusutul, mancarea sau orice alte treburi in gospodarie. Se spune ca daca nu tii cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap si de ochi. 

Se imparte must si vin nou. O alta superstitie straveche spune ca, printre bucatele mancate sau care sunt date de pomana nu trebuie sa fie poamene cu cruce, nucile, castravetii si pepenele rosu. Se imparte must si de vin nou, dar si de paine si lipie. 

Femeile insarcinate sa imparta mancarea cu copiii saraci. Potrivit traditiei, in popor se spune ca daca esti insarcinata si urmeaza sa fii mamica, este recomandat sa imparti din bucatele tale cu copiii sarmani. Asa, Sfanta te va ocroti la nastere, iar nasterea copilului va fi usoara si fara de dureri. 

Previziuni ale vremii. De Sfanta Parascheva se fac previziuni despre vreme, tinand cont si de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in ziua de 14 octombrie, ciobanii spun ca iarna va fi una grea, lunga si friguroasa. Daca ele dorm risipite, iarna va fi blanda.

Sfanta Cuvioasa poarta un blestem

Preotii spun ca moastele Sfintei sunt imbracate dupa unele ritualuri bisericesti, la care au voie sa participe doar preoti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Foarte putini crestini stiu ca aceasta poarta si un blestem, care dateaza inca din anul 1641.

Blestemul. Sub vesmintele in care Sfanta Parascheva este imbracata in fiecare an, moastele acesteia mai poarta o tinuta care nu se da jos niciodata. Tinuta are si un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar si al Mitropolitului Varlaam: “blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

 

Taguri Sarbatoare

Articole recomandate

Citeste si despre