Sfantul Nicolae, 6 decembrie: legenda, traditii si obiceiuri. Cum a devenit Sfantul Nicolae „Mos Nicolae”

/ / Modificat: 2024-12-05
Sfantul Nicolae, 6 decembrie: legenda, traditii si obiceiuri. Cum a devenit Sfantul Nicolae „Mos Nicolae”

Sfantul Nicolae este una dintre cele mai indragite figuri din calendarul crestin, dar si o personalitate cu o mostenire culturala impresionanta, cunoscut atat ca sfant protector, cat si ca Mos Nicolae, cel care aduce cadouri copiilor. Ziua de 6 decembrie, dedicata acestuia, este marcata de traditii si obiceiuri pline de semnificatie.

Cine a fost Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul al III-lea, in jurul anului 270, in orasul Patara, aflat in regiunea Licia, pe teritoriul Turciei de astazi. Provenea dintr-o familie bogata si credincioasa, dar a ramas orfan de mic. Mostenind o avere considerabila, Nicolae a ales sa traiasca in smerenie si sa isi dedice viata ajutorarii celor nevoiasi.

A devenit episcop al orasului Myra (astazi Demre, Turcia), fiind cunoscut pentru mila si generozitatea sa. Una dintre cele mai faimoase legende legate de Sfantul Nicolae spune ca el a salvat trei fete sarace de la a fi vandute ca sclave, aruncand pungi de aur in casa lor pentru a le oferi o zestre. De aici a pornit traditia darurilor oferite in taina.

CITESTE SI: Ce sa faci de Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor, pentru a avea un an mai bun

Sfantul Nicolae este, de asemenea, cunoscut ca facator de minuni. A salvat marinari aflati in pericol, a protejat orase de foamete si a vindecat bolnavi. A murit pe 6 decembrie, in jurul anului 343, iar relicvele sale au fost mutate mai tarziu la Bari, in Italia, devenind un loc de pelerinaj.

De ce sarbatorim Sfantul Nicolae pe 6 decembrie

Data de 6 decembrie marcheaza ziua trecerii sale la cele vesnice si este sarbatorita de crestini din intreaga lume, atat in traditia ortodoxa, cat si in cea catolica. In aceasta zi, credinciosii il cinstesc pentru faptele sale de milostenie si minunile pe care le-a savarsit.

Sfantul Nicolae este protectorul copiilor, marinarilor, saracilor, negustorilor si al celor nedreptatiti. In Romania, dar si in alte tari, ziua este considerata un prilej de bucurie, mai ales pentru copii, care primesc daruri simbolice in ghetute.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Una dintre cele mai populare traditii este aceea a ghetutelor pregatite in seara de 5 decembrie. Copiii isi lustruiesc incaltamintea, iar Mos Nicolae vine peste noapte sa le lase cadouri. Cei cuminti primesc dulciuri, fructe si jucarii, iar cei mai putin ascultatori pot gasi o nuielusa simbolica.

CITESTE SI: Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae pe care micutii le respecta cu sfintenie

In spiritul generozitatii sfantului Nicolae, multi oameni aleg sa daruiasca alimente, haine sau bani celor saraci. Credinciosii participa la slujbe speciale, unde se citesc acatiste si rugaciuni dedicate Sfantului Nicolae. Este o zi de rugaciune pentru protectie, sanatate si ajutor in vremuri dificile.

O superstitie spune ca, de Sfantul Nicolae, daca ninge, sfantul „isi scutura barba”, anuntand venirea iernii.

Cum a devenit Sfantul Nicolae „Mos Nicolae”

Transformarea Sfantului Nicolae in Mos Nicolae, asa cum il stim astazi, este un rezultat al combinatiei dintre traditiile religioase si obiceiurile populare. Legenda darurilor oferite in taina a fost preluata si adaptata in multe culturi.

In secolul al XVI-lea, odata cu Reforma Protestanta, figura sfantului a inceput sa fie reinterpretata, in special in tarile din Europa de Nord. In Olanda, de exemplu, el este cunoscut ca Sinterklaas, un personaj care calatoreste pe un cal alb si aduce daruri copiilor. Colonistii olandezi au dus aceasta traditie in America, unde Sinterklaas a evoluat in Santa Claus, versiunea occidentala a lui Mos Craciun.

In Europa de Est si in tarile ortodoxe, Mos Nicolae a ramas fidel originilor sale religioase. In Romania, imaginea sa este strans legata de povestea sfantului generos, care vegheaza asupra copiilor si aduce daruri pe 6 decembrie.

Sfantul Nicolae este mai mult decat o simpla figura din calendarul religios; el este un simbol al generozitatii si al bunatatii. Traditiile legate de aceasta zi ne amintesc de importanta de a darui si de a-i sprijini pe cei aflati in nevoie. Fie ca il sarbatorim ca sfant sau ca Mos Nicolae, spiritul sau ramane viu in fiecare act de bunatate si in bucuria celor mici care isi gasesc ghetutele pline de daruri.

  • Foto: Freepik

Taguri Mos Nicolae Mos Nicolae copii Legenda Mos Nicolae Traditii Mos Nicolae

Articole recomandate

Citeste si despre