In fiecare an, pe 27 decembrie, crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Stefan, primul mucenic care si-a dat viata pentru credinta. Aceasta sarbatoare este marcata cu cruce rosie in calendarul crestin ortodox si are o mare insemnatate credinciosi.
Sfantul Stefan, 27 decembrie 2024 - Sarbatoare mare pentru ortodocsi
Sfantul Stefan diaconul este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului.
Conform Noului Testament, Stefan se tragea din Ierusalim, convertit din iudaism la crestinism, fiind unul dintre primii sapte diaconi randuiti de apostoli pentru a sluji Biserica din Ierusalim. A fost numit arhidiacon, functie care prevedea ca el sa ii conduca pe diaconi, predicand invataturile lui Iisus din Nazaret, scrie crestinortodox.ro.
Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan
In traditia populara se spune ca in ziua de Sfantul Stefan trebuie ca in fiecare casa sa existe o icoana cu chipul acestuia. Aceasta icoana ii ajuta pe cei care au probleme de sanatate sa se vindece mai repede, iar pe cei care sunt in conflict de multa vreme cu anumite persoane sa isi gaseasca linistea si sa isi rezolve problemele.
CITESTE SI: Semnificatia numelui STEFAN
In Muntenia, gospodinele prepara painici rotunde din aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, numite „Painicile lui Stefan”. Acestea simbolizeaza pietrele cu care a fost ucis Sfantul si sunt sfintite la biserica, apoi oferite copiilor saraci.
Tot in aceasta zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor decedati in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare sunt impartite persoanelor tinere care poarta numele Sfantului Stefan.
Ce NU ai voie sa faci azi, 27 decembrie 2024, de Sfantul Stefan
In ziua de Sfantul Stefan, nu se spala, nu se fac calatorii in zone izolate si nu e bine sa te certi cu aproapele tau.
Traditia descurajeaza drumetiile montane si deplasarile in locuri izolate in aceasta zi, considerandu-se ca ar reprezenta o sfidare la adresa protectiei oferite de Sfantul Stefan. Fiind zi de sarbatoare, nu se recomanda nici efectuarea treburilor casnice precum curatenia sau spalatul hainelor.
De asemenea, azi este indicat sa eviti certurile si conflictele. Daca nu te-ai impacat cu cei cu care ai avut neintelegeri in Ajunul Craciunului, ai ocazia sa faci acest lucru de Sfantul Stefan, reconcilierea in aceasta zi fiind considerata mai puternica si durabila.
Rugaciune catre Sfantul Stefan
Rugaciunea Sfantului Stefan poate fi rostita pentru vindecarea bolilor trupesti si sufletesti. Se spune ca aceasta ii poate scapa pe credinciosi de bolile oaselor, de durerile de cap, dar si anxietate si stari depresive. De asemenea, rugaciunea Sfantului Stefan poate fi rostita pentru a atrage bunastarea si pacea in gospodarie.
Rugaciunea trebuie rostita intr-un loc linistit, curat si cu lumanari aprinse:
„Sfinte Mare Mucenice Stefane, cel ce prin martiriul tau ai biruit lumea si ti-ai castigat cununa cea de la Domnul, te rugam cu smerenie si cu inima curata, ajuta-ne sa ne intarim in credinta, sa fim iertatori cu aproapele nostru si sa primim harul iertarii de pacate.
Tu, care ai fost slujitor al milosteniei, vino in ajutorul nostru in ceas de nevoie. Apara-ne de rautatile vrajmasilor, de invidia celor rai si de nedreptati.
O, Sfinte Stefane, mijloceste pentru sanatatea trupului si a sufletului nostru, indeparteaza durerile si bolile care ne coplesesc.
Fii pavaza de aparare pentru casa si familia noastra, aducand pace si intelegere intre noi.
Da-ne puterea de a rabda greutatile si de a invinge necazurile cu credinta nestramutata in ajutorul lui Dumnezeu.
Roaga-te pentru noi, pacatosii, ca sa primim iertare si mantuire.
Cu smerenie, nadajduim in ajutorul tau, iar cu bucurie vom slavi numele tau, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”
- Surse: crestinortodox.ro, adevarul.ro, libertatea.ro