Sfatul tatalui lui David Popovici pentru parintii care isi duc copiii la sport: „E cea mai mare greseala”

/ / Modificat: 2023-04-11
Sfatul tatalui lui David Popovici pentru parintii care isi duc copiii la sport: „E cea mai mare greseala”

David Popovici a demonstrat in repetate randuri ca in Romania se poate face performanta in sport, cu multa ambitie si dragoste pentru tipul de miscare pe care o practici. Performantele sale ar putea stimula multi copii sa se indrepte catre inot sau i-ar putea determina pe unii parinti sa aleaga acest sport pentru copiii lor. Tatal campionului a dat un interviu in care a povestit cum a decis sa isi indrume cei doi fii catre acest sport si care este greseala pe care o fac multi parinti.

Mihai Popovici, tatal sportivului, a oferit un interviu pentru aspmedia.ro, in care a vorbit despre beneficiile inotului, dar si despre o greseala pe care o fac multi parinti atunci cand isi duc copiii sa practice un sport si anume: pun presiune asupra lor. Tatal lui David Popovici spune ca niciodata nu si-a dorit ca baietii lui sa simta povara competitiei, nu i-a tras la raspundere cu privire la rezultate si s-a comportat cu ei la fel si cand ieseau invingatori, si cand erau invinsi.

„Daca ma gandesc acum primele conditii pe care le-am creat au fost in momentul in care am decis ca nu va exista contextul de presiune. David mergea de placere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru ca vrea el. I-am intretinut foarte tare starea asta, nu l-am intrebat niciodata pe ce loc a iesit, sau va iesi, ce a facut sau ce va face. Iar prajitura de dupa concurs era garantata indiferent pe ce loc iesea in concurs, oprirea la cofetarie era inevitabila. Era o anumita cofetarie, iar lui David ii placea o anumita prajitura, pe care o capata de fiecare data.

Pot sa va spun ca este ceva la care gresesc incredibil de multi parinti. Ca pun aceasta presiune. Cred ca este cea mai mare greseala pe care o pot face parintii, presiunea. Iar aceasta presiune se poate pune in feluri multiple, multi dintre parinti nici macar nerealizand ca o fac. Si va dau cateva exemple. „Cum a fost astazi antrenamentul?”, „Ce ai facut, al catelea ai fost?”, „Ce a facut X?” „Ti-am spus sa fii atent la Y” si asa mai departe. „Ce ti-a dat antrenorul? A nu, e gresit”. „Vezi ca urmeaza concursul, sa nu te prind ca iesi iar dupa Y!” Iar lucrul acesta se petrece de multe ori incepand de la sapte, opt ani.

Inchipuiti-va ce inseamna cativa ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare ca multi renunta pe parcurs si parintii, fara sa-si dea seama, sunt principalii autori. Mi-as dori sa priveasca lucrurile mult mai relaxat si sa nu incerce sa puna nerealizari sau frustrari de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-as ruga sa se uite catre David si sa priveasca din aceasta perspectiva, mai exact unde se poate ajunge fara presiune”.

FOTO: Facebook

Taguri Inot copii Beneficii inot copii Tatici celebri

Articole recomandate

Citeste si despre