Sfintii 40 de Mucenici. Traditii si obiceiuri de urmat pe 9 martie

/ / Modificat: 2025-03-07
Sfintii 40 de Mucenici. Traditii si obiceiuri de urmat pe 9 martie

Pe data de 9 martie, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia, soldati romani care si-au sacrificat viata pentru credinta lor in timpul imparatului Licinius. Aceasta zi este bogata in traditii si obiceiuri menite sa aduca noroc si bunastare in anul ce urmeaza.

Cine sunt cei 40 de Mucenici

Conform crestiortodox.ro, cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Traditii si obiceiuri de urmat pe 9 martie

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Prepararea mucenicilor

Una dintre cele mai raspandite traditii este pregatirea mucenicilor, colaci in forma cifrei 8, simbolizand echilibrul cosmic. In functie de regiune, acestia se prepara diferit:

  • In Moldova, mucenicii, cunoscuti si sub denumirea de "sfintisori", sunt copti din aluat dospit de cozonac, unsi cu miere si presarati cu nuca macinata.
  • In Muntenia si Dobrogea, mucenicii sunt de dimensiuni mai mici si se fierb in apa cu zahar, scortisoara si nuca, reprezentand lacul in care au fost aruncati sfintii mucenici.

Dupa preparare, mucenicii sunt dusi la biserica pentru a fi sfintiti si apoi impartiti vecinilor, rudelor sau celor nevoiasi, pentru pomenirea celor trecuti in nefiinta si pentru a atrage belsugul in gospodarie.

Consumul traditional de vin

Un alt obicei specific acestei zile este consumul a 40 sau 44 de pahare de vin rosu, in cinstea soldatilor care au pierit aparand credinta. Se crede ca vinul baut in aceasta zi se transforma in sange si putere de munca pentru tot anul.

Pentru cei care nu pot consuma atatea pahare, este recomandat sa guste sau macar sa se stropeasca cu vin, pentru a beneficia de puterea simbolica a acestuia.

Ritualuri pentru protectia gospodariei si a sanatatii

In mediul rural, se aprind focuri in curti, gradini sau pe camp, avand rol purificator si de alungare a fortelor malefice. Copiii obisnuiesc sa sara peste aceste focuri pentru a fi feriti de boli, iar femeile imprastie cenusa ramasa in jurul gospodariei pentru a tine serpii la distanta.

De asemenea, se stropesc cu apa sfintita atat animalele din gospodarie, pentru a fi protejate de boli si atacuri ale fiarelor salbatice, cat si uneltele agricole, marcand inceputul noului an agrar.

Obiceiuri pentru atragerea norocului si bunastarii

Pentru a asigura prosperitatea financiara si belsugul in gospodarie, se practica urmatoarele obiceiuri:

  • Barbatii consuma seminte de dovleac sau de floarea-soarelui, masurate cu o lingura la fiecare pahar de vin, pentru a atrage banii.
  • Se impart 40 de nuci frumoase, in coaja, tinerilor casatoriti, pentru a le asigura o casnicie fericita si trainica.
  • Se crede ca tot ce este semanat pe 9 martie va fi de 40 de ori mai roditor, motiv pentru care agricultorii incep simbolic lucrarile campului in aceasta zi.

Foto: Wikipedia/ Pixabay

Taguri Mucenici Sarbatori Sarbatoare

Articole recomandate

Citeste si despre