O serie de fotografii cu meniul pacientelor din Maternitatea de la Spitalul Clinic Judetean Sibiu au starnit revolta in mediul online. Meniul viitoarelor mamici vine intr-o caserola mult prea mare pentru ceea ce contine, iar aportul nutritional este mai bine sa nu incerci sa-l calculezi. Explicatia: alocatia zilnica pentru hrana este mult prea mica si nu a fost actualizata din 2008 pana in prezent.
O pacienta internata in Maternitatea Spitalului Clinic Judetean Sibiu a facut publice doua fotografii care reflecta o realitate trista. Gravidele si lauzele au parte zilnic de mese mult prea sarace. Iar daca ne uitam la margarina si pateul de ficat asezate cu grija intr-o caserola, am putea sa spunem ca nici prea sanatoase nu sunt.
Imaginile publicate de Turnul Sfatului prezinta o caserola cu cinci biscuiti si doua triunghiuri de branza topita si o alta cu o lingurita de margarina si o lingurita de pate de ficat. Una era micul dejun, cealalta cina si au fost livrate pacientelor pe 15 august. Reprezentantii SCJU Sibiu au tinut sa precizeze ca imaginile au fost incomplete si ca nu s-a prezentat si meniul de la pranz, care a fost mai consistent: ciorba de fasole verde si tocanita de pui cu orez.
Totusi, pozitia oficiala a SCJU Sibiu subliniaza o realitate trista prezenta in toate spitalele din Romania: meniul pacientilor este atat de saracacios din cauza lipsei de finantare. "In cadrul SCJU Sibiu, serviciul de preparare a hranei este unul externalizat din anul 2003, de prepararea meniurilor ocupandu-se o firma privata. Hrana pacientilor este acordata diferentiat, in functie de regimurile alimentare stabilite de dieteticieni si aprobate de medicii nutritionisti. Se fac eforturi pentru a asigura un meniu cat mai diversificat, dar, din pacate, finantarea este redusa, iar meniurile sunt conditionate de acest lucru", au aratat reprezentantii spitalului. Acestia au precizat ca demersurile de a transforma serviciul de preparare a hranei in serviciu de catering au esuat, la licitatia organizata neinscriindu-se nicio firma, din cauza alocaziei zilnice foarte mici.
Cat costa hrana zilnica a gravidelor si lauzelor in spitalele de stat
Nivelul alocatiilor de hrana in spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii este reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 429/2008. Actul normativ a fost modificat o singura data in ultimii 12 ani, in octombrie 2018, pentru cresterea alocatiei de hrana pentru bolnavii din leprozerii de la 11, la 20 de lei.
Potrivit anexei ce stabileste nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice, lauzele au o alocatie zilnica pentru hrana de 15 lei.
Gravidele nu sunt cuprinse in tabelul respectiv, iar alocatia pentru "alti bolnavi adulti" este de 10 lei pe zi.
Nivelul alocatiilor de hrana este maximal, ceea ce inseamna ca mesele zilnice pot costa chiar si mai putin. El poate fi, totusi, majorat prin hotarari ale unitatilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu conditia ca suplimentul sa fie suportat din bugetul propriu.