Sociologul Alfred Bulai a vorbit intr-o interventie tv despre lipsa de educatie parentala din Romania. Acesta explica faptul ca unii copii (care devin parinti la randul lor) au un singur exemplu de urmat, cel al parintilor. Prin urmare ajung sa faca greselile acestora si sa aplice aceleasi pedepse (inclusiv pedepse corporale) propriilor lor copii.
“In Romania nu avem nicio forma oficiala/formala de educatie pentru parinti. Parintele este tras de urechi, vine presa ca e inadmisibil ca bate copilul. Dar copilul a invatat in familie tot felul de lucruri nu pentru ca oamenii sunt rai si isi trateaza prost copiii sau nu au grija de ei. Cei mai multi nu au decat modelul propriilor parinti. Unii vor sa fie ca ei, altii chiar vor sa fie altfel fata de parintii lor – m-au batut mama, tata, iar eu nu vreau sa fac la fel cu copiii mei.
In general, exista multe erori in cresterea copiilor care nu sunt vina copiilor de cele mai multe ori, desi tot el va suferi consecintele. Vina este a parintilor, dar si a sistemului social care nu se ocupa. Din pacate, noi am devenit o tara de atei intr-o tara ortodoxa in care Biserica Ortodoxa nu este foarte prezenta in viata publica, dar mai ales in viata sociala, pentru ca macar exista un sistem de control de crestere a copiilor.
Suntem intr-o lume industriala care a trecut peste noapte din rural in urban si nu mai avem nici controlul bunicilor, acestia aveau un rol foarte important in cresterea copiilor, exista si expertiza mai mare, trecusera prin mai multe.”, a spus Bulai, in emisiunea „Nod in papura”.
Parintii au mai multa experienta la al patrulea copil
Sociologul mai adauga ca in momentul in care parintii ajung la al patrulea copil sunt mai relaxati.
“Si in basme, mezinul era mai dezghetat. Parintii au mai multa expertiza la al patrulea copil, in primul rand il educa mai bine. Niste parinti intra in panica cand primul copil, de 3-4 ani, urla si nu face ca ei. Copiii, la 3-4 ani, fac un spectacol de zici ca innebunesti. La al treilea copil il lasa acolo ca n-are nimic, au trecut prin mai multe... In gospodariile traditionale din Romania, in anii interbelici, erau femei care aveau multe nasteri pe o perioada mare de timp, iar fratii si surorile, mai ales surorile, ii cresteau pe cei mici. Era diferenta de 12-15 ani si deja erau o mamica mai tanara.
(…) Chiar daca exista mai multa expertiza in familie nu inseamna ca erau mai destepti totusi. Industrializarea in comunism a rupt relatiile cu familia, a dus parintele sa lucreze 8 ore, 12 ore, aparand sistemul alternativ – cresa, gradinita cu orar prelungit, gradinite saptamanale. Sigur, sunt forme institutionale in care nu poti spune ca ai apropiere materna”, a adaugat sociologul.
FOTO: monitoruldeoltenia.com