Stimulent de insertie 2021. Cine primeste mai multi bani la revenirea din concediu de crestere copil

/ / Modificat: 2021-03-17
Stimulent de insertie 2021. Cine primeste mai multi bani la revenirea din concediu de crestere copil

Cand devii parinte ai dreptul la concediu si indemnizatie de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul micutilor diagnosticati cu dizabilitati. Nu toti parintii vor, insa, sa stea atat de mult in concediu de ingrijire a copiilor, preferand sa revina mai rapid la serviciu, in general din motive financiare. Acestia au dreptul la un stimulent de insertie, in valoare, la momentul actual, de 650 de lei lunar, indiferent de momentul intoarcerii in campul muncii.

Guvernul pregateste o diferentiere a stimulentelor, in functie de varsta micutului in momentul in care parintele aflat in concediu de crestere copil decide sa isi reia activitatea profesionala.

Stimulent de insertie 2021. Crestere cu peste 130% pentru o categorie de parinti

Un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Muncii prevede majorarea in 2021 a stimulentului de insertie acordat parintilor care se intorc la serviciu mai devreme de 6 luni, din concediu de crestere a copilului.

Concret, proiectul act normativ prevede o crestere consistenta, mai mare de 130%, a stimulentului de insertie, la 1500 de lei, fata de 650 de lei, cat este in prezent. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat ca aceasta majorare substantiala a sumei va permite parintilor sa apeleze la servicii profesionale de ingrijire a copilului, daca decid sa se intoarca la serviciu inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 6 luni, respectiv 1 an, in cazul copiilor cu dizabilitati.

Stimulentul de insertie se va plati lunar parintelui care revine din concediul de crestere copil, pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul micutilor cu dizabilitati.

Noi mizam ca, prin aceasta masura, cel putin un sfert dintre parinti sa revina mai repede la munca - Raluca Turcan

Pana in prezent, indiferent de varsta la care parintele se intorcea in campul muncii, cu pana la 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani, cuantumul stimulentului de reinsertie profesionala era de 650 de lei lunar.

Stimulentul de insertie ramane acelasi pentru parintii cu copii mai mari de 6 luni

Proiectul de OUG pus in dezbatere publica prevede diferentierea stimulentului de insertie pentru parintii care revin din concediu crestere copil inainte ca micutul sa implineasca varsta de 6 luni si cei care decid sa se intoarca la serviciu dupa implinirea varstei de 6 luni.

Potrivit expunerii de motive, majorarea stimulentului pentru parintii cu copii mai mici de 6 luni si flexibilizarea acordarii acestuia "poate conduce la avantaje atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, pe de o parte prin cresterea veniturilor populatiei aflata in aceasta situatie, iar pe de alta parte prin asigurarea fortei de munca necesare la nivelul angajatorului".

Stimulentul de insertie se va plati in cuantum de 650 de lei daca parintele aflat in concediu de crestere copil reincepe sa obtina venituri salariale sau asimilate salariilor dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv un an, in cazul copilului cu dizabilitati.

Ce este stimulentul de insertie

Orice parinte aflat in concediu crestere copil are dreptul la o suma de bani numita stimulent de insertie, daca se intoarce mai devreme la serviciu. Legislatia in vigoare prevede ca stimulentul de insertie nu poate fi cumulat cu indemnizatia de crestere a copilului si se acorda la cerere.

Stimulentul de insertie 2021 se plateste concomitent cu salariul si este, in prezent, in valoare de 650 de lei. Acesta se acorda lunar din momentul intoarcerii parintelui la munca pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copiii cu handicap. In mod particular, in cazul parintilor care revin in campul muncii cu cel putin 60 de zile inainte de incheierea concediului de crestere copil, stimulentul se acorda lunar pana cand cel mic implineste 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copiilor cu dizabilitati.

Cine are drept la stimulent de insertie 2021

Stimulentul de insertie se acorda doar pe baza de cerere si doar parintelui care s-a aflat in concediu de crestere copil.

Stimulentul de insertie se cuvine parintilor in urmatoarele conditii:

- din ziua urmatoare celei in care persoana in drept isi reia activitatea profesionala dupa concediul de maternitate si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la revenirea in campul muncii;

- de la data nasterii copilului, in baza cererii depuse in termen de 60 de zile lucratoare, daca parintele nu indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatie crestere copil;

- de la data adoptiei, instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, in baza unei cereri ce se depune in termen de 60 de zile lucratoare;

- de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii

- din ziua urmatoare celei in care beneficiarul indemnizatiei de crestere copil incepe sa realizeze venituri supuse impozitului de venit, iar plata acesteia se suspenda; cererea se depune in termen de 30 de zile.

Acte necesare pentru obtinerea stimulentului de insertie

Cererea de acordare a stimulentului de insertie nu este singurul act ce trebuie depus la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului teritoriala de care apartineti. Aceasta trebuie insotita de urmatoarele documente:

- act identitate solicitant (copie + original)

- act identitate al celuilalt parinte (copie + original)

- certificat de nastere copil (copie + original) sau, dupa caz, hotarare judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, care instituie masura plasamentului etc. (copie + original)

- certificat casatorie (copie + original)

- adeverinta tip eliberata de angajator care sa arate ca persoana indreptatita a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal si perioadele), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului si realizeaza venituri in prezent (data reluarii activitatii)

- declaratia celuilalt parinte

- alte acte solicitate, dupa caz

- extras de cont, pentru plata in cont bancar

Articole recomandate

Citeste si despre