Studiu alarmant: microplasticele pot fi transmise de la mama la fat in timpul sarcinii si pot ramane in organele nou-nascutilor doua saptamani

/ / Modificat: 2024-10-16
Studiu alarmant: microplasticele pot fi transmise de la mama la fat in timpul sarcinii si pot ramane in organele nou-nascutilor doua saptamani

 

Un studiu recent efectuat pe soareci releva ca microplasticele pot fi transmise de la mama la fat in timpul sarcinii si pot ramane in organele nou-nascutilor timp de cel putin doua saptamani dupa nastere, conform unui articol publicat in Science of the Total Environment si citat de Science Alert.

Cercetarea, realizata de o echipa de la Universitatea Rutgers, a descoperit fragmente de poliamida-12 (PA-12), un tip de nailon, in organele puilor, inclusiv plamani, inima, ficat, rinichi si creier, dupa ce mamele gestante au inhalat aceste particule.

Acest studiu ridica serioase semne de intrebare cu privire la efectele toxice pe termen lung ale micro- si nanoplasticelor asupra sanatatii materno-fetale.

Desi nu se exclude posibilitatea ca unele fragmente sa fi fost transmise prin alaptare, prezenta microplasticelor in organele nou-nascutilor inca de la inceputul vietii este ingrijoratoare.

Microplasticele patrund in organismul uman prin aer, apa si alimente. Daca aceste rezultate se aplica si in cazul oamenilor, acest lucru inseamna ca nou-nascutii pot veni pe lume avand deja microplastice in tesuturile si organele lor. In timp ce efectele exacte asupra sanatatii nu sunt inca pe deplin cunoscute, studiile sugereaza o legatura intre expunerea la poluanti si riscul crescut de boli cardiovasculare.

 

 

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre