Studiu. Creierul mamei si al bebelusului se sincronizeaza din acest motiv uimitor

/ / Modificat: 2019-04-18
Studiu. Creierul mamei si al bebelusului se sincronizeaza din acest motiv uimitor

Ti-ai dorit vreodata sa stii ce gandeste micutul tau? Sau sa stie la ce te gandesti tu? Cand iti privesti copilul in ochi, la orele diminetii, se intampla ceva magic.

Tu si bebelusul tau sunteti pe aceeasi lungima de unda, potrivit unui nou studiu. Asta pentru ca creierul mamei si al copilului se sincronizeaza.

Studiul, realizat de Societatea Cognitiva de Neurostiinte, a aratat ca creierul unui copil se sincronizeaza cu cel al mamei sale atunci cand invata despre mediul lor social.

Si cu cat sincronizarea este mai buna, cu atat copilul invata mai repede, potrivit The Bump.

"In ciuda faptului ca acesta este un mecanism de invatare atat de puternic, se stie destul de putin despre modul in care creierul uman efectueaza invatarea sociala. Cand ne conectam neuronal cu ceilalti, ne deschidem pentru a primi informatii si influenta de la ceilalti," a spus autoarea studiului, Victoria Leong, de la Universitatea din Cambridge, potrivit Science Daily.

Ce au demonstrat cercetarile

Cercetarile facute in timpul studiului au aratat ca modelele creierului unui copil care seamana cel mai mult cu mama lui tinde sa invete mai repede, potrivit Daily Mail.

Un experiment efectuat pentru studiu, le-a aratat cercetatorilor ca raspunsul emotional al mamei despre o jucarie a influentat si raspunsul copilului. Atat mamele cat si bebelusii au fost dotati cu tehnologie EEG wireless, potrivit Earth.com.

In studiu, o mama alege jucaria A, zambeste si spune "Imi place asta!" Ea alege jucaria B si se incrunta spunand: "Nu-mi place asta!" Acest tip de comportament a influentat copilul sa aleaga jucaria A, conform The Bump.

Cand mama a zambit si a avut contact vizual cu bebelusul, acesta s-a sincronizat foarte bine cu ea, potrivit Science Daily.

"Sunt interesata sa inteleg ce se intampla atunci cand parintii sau copiii nu se sincronizeaza unul cu celalalt, ceea ce se poate intampla in anumite cazuri de sanatate mintala si tulburari de dezvoltare si impactul pe care acesta il poate avea asupra invatarii si dezvoltarii pe termen lung," a declarat Victoria Leong, autorul studiului pentru Science Daily.

Contactul vizual, cea mai veche forma de comunicare intre mama si copil

Contactul vizual si comunicarea non-verbala prin zambete si buze pare a fi o parte cruciala a dezvoltarii unui copil.

Acest lucru este valabil mai ales din moment ce un copil incepe sa-si recunoasca mama, inca de la varsta de patru zile. Si contactul vizul ramane cea mai veche forma de comunicare pe care mamele o vor avea cu copiii lor, conform Allinei Health's Healthy Set Go.

Asa ca atunci cand te simti vinovata ca in loc sa te joci cu copilul tau ai facut curat in bucatarie, tine minte ca interactiunile cu tine il ajuta sa invete.

Taguri Creier Creier mama Creier copii

Articole recomandate

Citeste si despre