Un fenomen ingrijorator are loc in Romania. Numarul mamelor minore din tara noastra s-a dublat in ultima perioada.
Doar in judetul Vaslui, in 2021 au fost cu 100 de cazuri de mame minore mai mult decat in aceeasi perioasa a anului trecut. Potrivit datelor DSP Vaslui, in primul semestru al anului au fost inregistrate 1321 de gravide minore.
Copii care nasc copii – mame inainte de 15 ani
Tot in judetul Vaslui, numarul de adolescente gravide, cu varsta sub 15 ani, s-a dublat in prima parte a anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, zece adolescente din judet, cu varsta sub 15 ani, au ramas insarcinate.
Datele furnizate de DSP Vaslui, pe baza situatiilor primite de la medicii de familie din judet, arata ca numarul gravidelor cu varsta de pana la 15 ani s-a dublat in primele sase luni ale anului, fata de perioada similara din 2020.
”In primul semestru al anului in curs, la categoria de varsta sub 15 ani, au fost luate in evidenta 10 gravide, fata de cinci in prima jumatate a anului trecut. La categoria de varsta 15 – 19 ani s-au inregistrat 195 de gravide noi luate in evidenta in primele sase luni ale anului 2021, fata de 190, cate au fost in aceeasi perioada din 2020. Cresteri au fost si la femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 49 de ani, la aceasta categorie de varsta fiind inregistrate doua gravide, in perioada mentionata, fata de una, in acelasi interval al anului trecut”, au declarat reprezentantii DSP Vaslui, potrivit adevarul.ro.
Statistici ingrijoratoare la nivel national
Potrivit ultimului raport UNICEF, Romania se afla pe locul al doilea in topul statelor din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de mame minore.
Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in cazul unei adolescente care naste primul copil pana la 15 ani, exista posibilitatea de a mai naste cel putin un copil pana la varsta de 18 ani. Astfel, o adolescenta din sase, de 15 ani, va mai avea un al doilea copil inainte de 18 ani.
Acest fenomen este cu atat mai alarmant cu cat, in ultimii 20 de ani, a fost creata o serie de institutii noi la nivelul comunitatilor locale, care ar fi implicate mult mai direct in prevenirea sarcinilor si nasterilor la adolescente.
Cele mai multe cazuri de minore gravide, in mediul rural
Potrivit ultimului studiului realizat de UNICEF, numarul gravidelor minore este dublu in mediul rural fata de mediul urban.
„Concluziile raportului arata clar nevoia de masuri complexe pe mai multe planuri si cu implicarea mai multor institutii ale statului, care trebuie sa se coordoneze eficient. Sistemul de educatie, cel medical, dar si autoritatile locale trebuie sa actioneze, acordand o atentie sporita tinerelor din categoriile vulnerabile, in special in contextul pandemiei de COVID-19, in care vulnerabilitatile familiilor aflate la risc au crescut”, sustine Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.
„Nivelul de educatie este direct proportional cu varsta primei experiente de cuplu si cu aparitia unei sarcini in viata unei adolescentei. Un procent semnificativ de mame minore (31,7%, din datele noastre) nu finalizeaza ciclul de educatie primar. Una din 6 adolescente care au avut un copil inainte de 15 ani va avea un al doilea copil inainte de a implini 18 ani. Aceste cifre ilustreaza amploarea problemei si necesitatea unei actiuni educative care sa se adreseze tuturor grupurilor de adolescenti, pe canalele de comunicare specifice si cu forme diferite de prezentare a mesajelor, adaptate nevoilor acestora In ceea ce priveste Asociatia SAMAS, aceasta se va implica in continuare in sprijinirea activitatii de educatie in comunitatile defavorizate”, a declarat Marina Otelea, un al autor al studiului.
Sursa foto: pexels.com