STUDIU: Parintii cu mai multi copii au un favorit, chiar daca spun ca nu este asa

/ / Modificat: 2025-01-17
STUDIU: Parintii cu mai multi copii au un favorit, chiar daca spun ca nu este asa

Parintii cu mai mult copii au un favorit! Un studiu recent, publicat in Psychological Bulletin, arata ca parintii manifesta, adesea inconstient, preferinte fata de anumiti copii, in functie de ordinea nasterii, sex si trasaturi de personalitate.

Cercetarea, realizata de Alexander Jensen de la Universitatea Brigham Young si McKell Jorgensen-Wells de la Universitatea Western, a analizat date de la 19.469 de participanti din SUA, Europa de Vest si Canada.

Rezultatele indica faptul ca fratii mai mari beneficiaza de mai multa autonomie si sunt supusi unui control parental mai redus comparativ cu cei mai mici. De asemenea, parintii au raportat o preferinta pentru fiice, desi copiii nu au perceput aceasta diferenta, sugerand ca fetele pot fi considerate mai usor de crescut. In plus, copiii constiinciosi tind sa fie favorizati intr-o masura mai mare.

Autorii subliniaza ca acest tratament diferentiat poate avea efecte negative asupra dezvoltarii copiilor mai putin favorizati. Ei recomanda parintilor si specialistilor sa fie atenti la aceste dinamici familiale pentru a preveni potentialele consecinte daunatoare.

Care sunt consecintele atunci cand un parinte favorizeaza unul dintre copii?

Cand un parinte favorizeaza un copil in mod evident fata de ceilalti, acest lucru poate avea consecinte semnificative atat pentru copilul preferat, cat si pentru ceilalti frati, precum si pentru relatiile familiale in general.

Pe de-o parte, copilul favorizat poate simti o presiune crescuta sa fie perfect si sa indeplineasca asteptarile parintilor, ceea ce poate duce la anxietate sau stres. De asemenea, favorizarea poate duce la o supraprotectie, ceea ce ar putea impiedica copilul sa isi dezvolte independenta sau abilitatile necesare pentru a face fata dificultatilor, mai tarziu in viata.

Pe cealalta parte, fratii pot dezvolta resentimente fata de copilul favorizat, ceea ce poate afecta relatiile intre ei. Pot percepe ca nu sunt suficient de buni sau valorosi, ceea ce poate afecta imaginea de sine. In incercarea de a castiga atentia parintilor sau de a-si exprima frustrarea, copiii nefavorizati ar putea dezvolta comportamente negative, cum ar fi rebeliunea sau izolarea.

Totodata, atunci cand un parinte are un copil favorit, relatia dintre frati poate deveni tensionata, deoarece favoritismul creeaza un dezechilibru in dinamica familiala. In loc sa se sustina reciproc, fratii pot ajunge sa se vada ca rivali, ceea ce poate afecta pe termen lung conexiunea dintre ei.

De asemenea, copiii nefavorizati pot deveni distanti sau chiar instrainati de parinti, simtindu-se neglijati sau respinsi.

De ce un parinte ajunge sa aiba un preferat?

Exista o multime de motive care contribuie la stabilirea unui preferat in mintea parintelui:

  • Similaritati intre parinte si copil (trasaturi comune, interese similare). Este posibil ca mama sa prefere copilul in care se regaseste mai mult, care simte ca ii seamana cel mai tare, mai ales comportamental;
  • Perceptia unui copil ca fiind „mai vulnerabil” sau „mai special.”;
  • Dinamica parintilor (favoritism involuntar din cauza stresului sau a altor factori externi). Exista situatii in care mama sau tata nu prefera un copil din cauza ca acesta manifesta defectele unuia dintre parinti.

Cum solutionezi problema copilului preferat?

Constientizarea problemei: Parintii trebuie sa reflecteze asupra propriilor comportamente si sa recunoasca daca exista favoritism. Arata-le copiilor ca ii apreciezi pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac si evita sa faci comparatii intre frati.

Atentie echitabila: Este important sa acorde fiecarui copil atentie, dragoste si sprijin in mod echitabil. Planifica activitati cu copiii tai si acorda-le timp tuturor in mod egal. Astfel, ii asiguri ca pot oricand beneficia de atentie si ajutor similar ca si restul fratilor.

Comunicare deschisa: Discutiile sincere despre sentimentele fiecarui copil pot ajuta la diminuarea resentimentelor.

Terapie familiala: In cazuri severe, un consilier familial poate ajuta la imbunatatirea dinamicii familiale.

Taguri Favoritismul parental

Articole recomandate

Citeste si despre