Nu numai varsta femeii influenteaza starea de sanatate a unui copil, daca decide sa ramana gravida. Un studiu recent a aratat ca si un tata mai in varsta isi asuma anumite riscuri atunci cand vine vorba de sanatatea micutului.
Cercetarea, efectuata la Universitatea Stanford din California, a corelat copiii cu parinti mai in varsta cu o varietate de riscuri la nastere, inclusiv greutatea mica si crizele convulsive.
"Tindem sa luam in considerare factorii maternali in evaluarea riscurilor asociate nasterilor, dar acest studiu arata ca un copil sanatos este un "sport" de echipa, iar varsta tatalui contribuie si la sanatatea copilului", a subliniat autorul principal al cercetarii, Michael Eisenberg, de la universitatea californiana.
Tata la varsta avansata
Studiul s-a bazat pe date de la 40,5 milioane de nasteri care au aratat ca micutii cu tati de varsta avansata (peste 35 de ani) au avut un risc mai ridicat de complicatii, cum ar fi: greutatea scazuta, crizele convulsive si probleme de respiratie la nastere.
In cadrul cercetarii s-au constatat urmatoarele: cu cat varsta unui tata este mai mare, cu atat este mai mare riscul. Barbatii cu varsta de 45 ani sau mai mult aveau 14% mai multe sanse de a avea un copil prematur, iar barbatii cu varsta de 50 de ani sau mai mari aveau cu 28% mai multe sanse de a avea un copil care avea nevoie sa stea la terapie intensiva.
In mod similar, copiii de peste 45 de ani aveau 28% mai multe sanse de a dezvolta diabet gestational, comparativ cu cei ai caror parinti aveau intre 25 si 34 de ani in mometul conceptiei, a spus studiul.
Datele au sugerat, de asemenea, ca "odata ce un tata atinge varsta de 35 de ani, exista o usoara crestere a riscurilor de nastere in general, deoarece in fiecare an un barbat in varsta acumuleaza in medie doua noi mutatii in ADN-ul spermei".