Subiecte BAC 2024. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba si literatura romana - proba scrisa

/ / Modificat: 2024-07-01
Subiecte BAC 2024. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba si literatura romana - proba scrisa

Luni, 1 iulie, a avut loc prima proba scrisa de la examenul de Bacalaureat 2024, la Limba si Literatura Romana. Examenul a inceput la ora 9:00, iar elevii au avut la dispozitie trei ore pentru a rezolva subiectele primite.

Subiecte la Limba romana - profilurile real, tehnologic si vocational

Varianta extrasa pentru proba scrisa de Limba si literatura romana, profilurile real, tehologic si vocational, a fost varianta nr 2. 

Textul suport pentru Subiectul I a fost „O vizita la Tudor Arghezi”, din volumul „Amintiri si portrete literare” al autorului Gabriel Dimisianu. 

Subiect-romana-bac-2024-real-1

La Subiectul I B, elevii au avut de redactat un text argumentativ pe tema „Daca emotiile influenteaza sau nu sinceritatea exprimarii”.

Subiect-romana-bac-2024-real-

Subiecte la Limba romana - profilurile uman si pedagogic

Varianta extrasa pentru proba scrisa de Limba si literatura romana, profilurile uman si pedagogic a fost similara cu cea de la real, cu exceptia catorva cerinte considerate mai grele in cazul celor pentru profilul uman. 

Textul suport pentru Subiectul I a fost tot „O vizita la Tudor Arghezi”, din volumul „Amintiri si portrete literare” al autorului Gabriel Dimisianu. 

La Subiectul I B, elevii au avut de redactat, de asemenea, un text argumentativ pe tema „Daca emotiile influenteaza sau nu sinceritatea exprimarii”.

Subiecte-romana-bac-uman-2024

La Subiectul II au avut de prezentat rolul notatiilor autorului intr-un text dramatic, iar la Subiectul III, de redactat eseu de 400 de cuvinte cu particularitatile de constructie ale unui personaj dintr-o nuvela studiata.

Subiecte-romana-bac-uman-2024-

Ce spun profesorii despre subiectele de la BAC 2024

Profesoara Cristina Marian Ionescu explica, pentru HotNews.ro, care a fost gradul de dificultate al subiectelor, cum ar fi trebuit elevii sa rezolve exercitiile, ce trebuia scris la eseu si daca au existat capcane in cerinte.

„As incepe prin a spune ca subiectele au fost de dificultate medie, echilibrate, doar ca textele-suport si cerintele trebuiau citite cu atentie pentru o rezolvare corecta, o abordare corespunzatoare. Bineinteles ca sunt subiecte la care putem vorbi despre o diversitate a competentelor si a cunostintelor verificate – intelegere si producere de text, identificare si prezentare de trasaturi, argumentare. In toate cele trei subiecte au fost importante coerenta si logica discursului, expresivitatea formularilor, experienta de lectura si corectitudinea exprimarii”, ne explica Cristina Marian Ionescu.

Profesoara Anamaria Ghiban este de parere ca subiectele au fost usoare pentru un candidat pregatit: 

„Subiectele sunt de nivel mediu, asa cum, de altfel, trebuie sa fie. Pentru un candidat care s-a pregatit cum trebuie pentru examen, cred ca au fost subiecte usoare”, apreciaza profesoara pentru Edupedu.ro.

Adelina Beldugan, doctor in Filologie si profesoara la Colegiul National „Dinicu Golescu” din Campulung Muscel, este de parere ca orice elev care a tratat cu seriozitate limba si literatura romana ar trebui sa obtina minimum nota 7 sau chiar 8.

„Nu as vrea sa fiu inteleasa gresit, dar, in ceea ce priveste subiectul al III-lea, este inadmisibil ca un elev, proaspat absolvent de liceu, sa nu reuseasca sa abordeze o opera a unui autor din pleiada celor clasici, indiferent care ar fi acesta, astazi, desigur, Ioan Slavici.

Din experienta va spun ca niciodata subiectul de la Bacalaureat nu va reusi sa multumeasca toti elevii, indiferent de ce contine acesta. Pentru cei care au invatat sistematic sau pentru cei au avut noroc „sa le pice” un eseu cu o tema pe care si-au insusit-o intr-o maniera sau alta, a fost usor, iar pentru ceilalti foarte greu pentru ca … nu se asteptau la nuvela psihologica a lui Slavici.

Din punctul meu de vedere, orice elev care a tratat cu seriozitate disciplina limba si literatura romana ar trebui sa obtina minimum nota 7 sau chiar 8. Intelegand mesajul textului-suport,  care este destul de clar, apoi oferind raspunsuri in functie de verbul de comanda, elevul poate obtine 30 de puncte. In aparenta sunt usor de obtinut, dar in esenta, tot practica imi spune, elevii au, in general, probleme de exprimare sau incalca reguli gramaticale de baza si, din acest motiv, pot pierde 5 puncte din cele 30, admitand ca raspunsurile lor contin informatia corecta”, spune profesoara, pentru Edupedu.ro

Calendarul examenului national de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie-iulie 2024

Candidatii sustin marti, 2 iulie, proba la Matematica sau Istorie, iar joi, dupa o zi libera, pe cea la alegere in functie de profil.

  • 3 – 7 iunie 2024: Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competentelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba si literatura romana – proba E.a) – proba scrisa
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisa
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E.d) – proba scrisa
  • 5 iulie 2024: Limba si literatura materna – proba E.b) – proba scrisa
  • 8 iulie 2024: Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestatiilor
  • 12 iulie 2024: Afisarea rezultatelor finale
Surse: 
https://hotnews.ro/subiecte-bac-romana-2024-a-picat-nuvela-la-subiectul-iii-1529475
https://hotnews.ro/rezolvare-subiecte-bac-2024-la-limba-romana-subiecte-de-dificultate-medie-cerintele-trebuiau-citite-cu-atentie-pentru-o-rezolvare-corecta-1530824
https://www.edupedu.ro/subiecte-la-limba-romana-profilulrile-real-si-tehnologic-bacalaureat-2024/
https://www.edupedu.ro/subiecte-la-limba-romana-profilurile-uman-si-pedagogic-bacalaureat-2024/
https://www.edupedu.ro/rezolvarea-subiectelor-la-romana-bacalaureat-2024-oferita-de-profesoara-anamaria-ghiban-pentru-un-candidat-pregatit-cred-ca-au-fost-subiecte-usoare/
https://www.edupedu.ro/bacalaureat-2024-profesoara-adelina-beldugan-orice-elev-care-a-tratat-cu-seriozitate-limba-si-literatura-romana-ar-trebui-sa-obtina-minimum-nota-7-sau-chiar-8/

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Examenul de bacalaureat Bacalaureat 2024 Subiecte bac 2024

    Articole recomandate

    Citeste si despre