Sunca presata nu trebuie sa faca parte din alimentatia copilului tau! Sandvisurile si meniurile din gradinite contin acest aliment!

/ / Modificat: 2018-09-21
Sunca presata nu trebuie sa faca parte din alimentatia copilului tau! Sandvisurile si meniurile din gradinite contin acest aliment!

Stim foarte bine cat de nesanatoase pot fi unele mezeluri pentru organismul nostru, dar mai ales pentru sanatatea copiilor nostri. Chiar si asa, cand vine vorba de pachetelul pentru scoala, cea mai rapida si necostisitoare alegere pentru sandvisuri raman mezelurile, in special, sunca presata.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Asociatia Pro Consumatori, sunca presata nu ar trebui sub nicio forma sa se regaseasca in alimentatia copiilor nostri. Din pacate, insa, sandvisurile si meniurile din gradinite si din programul after school, contin sunca presata.

sunca-presata

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 50 tipuri de sunca presata comercializata in marile structuri comerciale si in magazinele unor producatori de produse din carne.

Fiind un produs solicitant pentru organism, sunca presata a ajuns, in etapa consumismului, un articol suspectat de efecte negative asupra sanatatii consumatorilor, fiind adaugata pe o lista tot mai lunga a alimentelor periculoase pentru sanatate.

Potrivit studiului, consumul zilnic a 50 grame de sunca presata creste incidenta cancereului colorectal cu 18 %. Ba mai mult, 7 din 10 tipuri de sunca presata contin intre 5 si 12 aditivi alimentari, iar 6 din 10 tipuri de sunca presata contin caragenan, un aditiv care atunci cand nu este prelucrat dupa anumite conditii, poate fi periculos pentru sanatate.

Nu putine sunt regulile privind consumul, reguli dezavuate de consumatorii de pizza inveterati, pentru care se folosesc cantitati impresionante de sunca presata de calitate indoielnica, dar care bine condimentata si prajita are mare cautare, cu toate avertismentele medicilor si nutritionistilor referitoare la riscurile la care se expun acesti consumatori.

Analiza ingredientelor folosite la fabricareaeticheta-sunca

Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de sunca presata analizate sunt urmatoarele: carne de pasare separata mecanic de pasare, carne de porc, pulpa de porc, carne pasare, piept de pui, piept de curcan, emulsie de sorici, slanina, piele de pui, proteina de porc, proteina din soia, proteina lactica, proteina animala de origine bovina, amidon din cartofi, amidon din porumb, sare, aroma de fum, drojdie, proteina de vita, fibre vegetale din patlagina, fibre vegetale, fibre de mazare, zaharuri (zahar, maltodextrina, dextroza, sirop de glucoza, lactoza), enzime, ulei vegetal de rapita, extracte de condimente, extract de drojdie, drojdie, aroma de carne, arome, arome de condimente, caragenan, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, fosfati, difosfati, trifosfati, polifosfati, citrati de sodiu, clorura de potasiu, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, acid lactic, acid ascorbic, acetat de sodiu, guma xantan, guma guar, guma konjak, lactat de sodiu, carmin, inozinat disodic, izoascorbat de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, 5-ribonucleotide disodice, alga marina Euchema prelucrata.

Procentul de carne din sunca presata variaza intre 47% si 97%!

Top 5 tipuri de sunca Praga dupa continutul de carne:

1. Angst - 97% piept de curcan;

2. Cris-Tim, Lidl – 90% pulpa de porc;

3. Angst – 83,33% pulpa de porc;

4. Casa Gustului – 80% pulpa de porc;

5. Pikok (Lidl) – 70% pulpa de porc, Gustoso (Kaufland) – 70% carne de porc, Reinert – 70% carne de porc.

Analiza informatiilor nutritionale

Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 81 kcal si 294 kcal. Cantitatea de grasimi per 100 grame produs variaza intre 0,7 grame si 26 grame din care grasimi saturate intre 0,4 grame si 18,5 grame per 100 grame produs. Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, cancerele de colon si san, determina rezistenta la insulina, favorizand aparitia diabetului de tip 2 si determina deficiente de invatare la tineri.

Cantitatea de proteine per 100 grame produs variaza intre 11 grame si 21 grame.

Produsele analizate au un continut ridicat de sare, care variaza intre 1,8 gram si 2,7 grame. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si au un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care si-l procura dintr-o lingurita rasa de sare (6 grame).

In conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, sortimentele de sunca presata, avand un continut ridicat de grasimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) si de sare (mai mult de 1,5 grame per 100 grame produs) nu sunt recomandate copiilor.

Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat sa faca achizitii in cunostinta de cauza pentru familiile lor.

Taguri Alimentatie copii Alimente periculoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre