Suzeta: argumente pro si contra

/ / Modificat: 2013-08-30
Suzeta: argumente pro si contra

Unii bebelusi isi sug degetul chiar inainte de nastere. Dincolo de nutritie, suptul degetului este o metoda de auto-calmare, un mecanism familiar intr-o lume complet noua.

Iata de ce foarte multi parinti considera absolut necesare suzetele. Sunt oare sigure? Trebuie folosite? Expertii sustin ca este in regula folosirea suzetei in primul an de viata.

Suzeta este accesoriul fara de care niciun parinte nu ar face fata plansetelor si crizelor de isterie ale bebelusului. Este cea care il calmeaza cel mai repede pe copil, dar in ciuda multiplelor beneficii, ea a fost "acuzata" ca ar favoriza infectii ale urechii, probleme ale dintilor si nu numai. Descopera principalele pareri pro si contra utilizarii suzetei la bebelusi!

Avantajele utilizarii suzetei la bebelusi

Suzeta este foarte importanta in ingrijirea bebelusului, in primul rand pentru ca este cea care il calmeaza imediat din plans si agitatie. Atunci cand are suzeta in gurita, bebelusul incepe sa suga, un reflex care il linisteste pe loc.

Medicii au descoperit ca adormirea copilului cu ajutorul suzetei reduce riscul aparitiei sindromului mortii subite la sugar, un mister medical care da cosmaruri parintilor. Lasa-i suzeta in gurita doar atunci cand il pui sa adoarma si scoate-o in momentul in care a adormit.

Suzeta ajuta bebelusul sa-si satisfaca reflexul de supt. Unii bebelusi se nasc cu un reflex de supt mai dezvoltat decat altii si au nevoie sa si-l satisfaca mai des, nu doar atunci cand sunt pusi sa suga la san sau primesc biberonul.

Potrivit expertilor, intarcarea de suzeta este mai usoara decat dezobisnuirea copilului de a-si suge degetelul. In cazul in care eviti sa ii dai suzeta copilului, de frica sa nu devina dependent de ea, el va dezvolta alte metode de a-si satisface reflexul de supt. Una dintre acestea este suptul degetelului, de care specialistii spun ca se scapa mai greu decat de suzeta.

Dezavantajele utilizarii suzetei la bebelusi

Primul dezavantaj, de care se plang foarte multi parinti, este acela ca suzeta creeaza dependenta si ca este posibil sa te chinui ceva sa il desparti de ea, cand va veni momentul.

Daca este introdusa prea curand dupa nastere, s-ar putea sa interfereze cu modul corect de a invata sa suga la san. In plus, este posibil ca folosirea frecventa a suzetei sa afecteze alaptarea, iar micutul sa nu se mai hraneasca suficient.

Medicii au tras un semnal de alarma si in privinta dintisorilor. Se pare ca ar interveni in eruptia dentara si ar determina cresterea stramba a dintilor. O dantura deformata ar putea intarzia dezvoltarea vorbirii si limbajului de mai tarziu.

O suzeta neadecvata varstei sau de o marime nepotrivita poate favoriza aparitia cariilor. Acelasi efect negativ il are si folosirea prelungita a suzetei.

Utilizarea suzetei a mai fost asociata si cu infectii ale urechii, in special otite. Se pare ca bebelusii sub 6 luni sunt mai predispusi aparitiei acestor afectiuni.

Atunci cand vrei sa dai bebelusului suzeta, introdu-o in rutina lui dupa implinirea varstei de o luna, alege intotdeauna marimea potrivita si asigura-te ca o foloseste corect. In plus, incepe sa dezveti copilul de suzeta in jurul varstei de un an, maxim doi, pentru a evita problemele de mai tarziu.

Poate crea dependenta. Daca bebelusul se obisnuieste sa adoarma cu suzeta, va veti trezi de multe ori in mijlocul noptii din cauza plansetelor cauzate de pierderea ei.

Folosirea ei pe termen lung poate determina probleme ale dintilor. Suzeta este recomandata doar in primul an de viata.

Sfaturi pentru parinti

  • Nu introduceti in peisaj suzeta pana nu s-a stabilit un program regulat de hranire; specialistii recomanda ca suzeta sa nu intre in viata bebelusului, pana ce acesta nu a implinit o luna.

  • Lasa bebelusul sa decida. Daca acesta nu este interesat de suzeta, incearca mai tarziu sau pur si simplu renunta. Folosirea suzetei nu este obligatorie.

  • Daca te-ai hotarat ce tip de suzeta ii oferi bebelusului, fa-ti cateva provizii, deoarece in cazul in care se intampla ceva cu suzeta folosita, bebelusul s-ar putea sa nu doreasca decat una identica.

  • Pastreaza suzeta cat mai curata. Inainte de folosirea pentru prima data, aceasta trebuie spalata foarte bine cu apa si sapun. Pentru a o dezinfecta, inmoaie suzeta in parti egale de apa si otet cateva minute pe zi. Nu curata niciodata suzeta in gura inainte de a o da bebelusului. Tot ce vei face va fi sa raspandesti microbi.

  • Schimba suzeta ori de cate ori este nevoie. O suzeta deteriorata este foarte periculoasa.

  • Daca suzeta cade din gura copilului in timp ce acesta doarme nu o pune la loc. Asa se va obisnui sa doarma si fara ea.

  • Cand bebelusul este agitat incearca sa il calmezi si prin alte metode. Nu folosi suzeta ca singura modalitate de calmare. Uneori, o simpla schimbare a pozitiei sau o repriza de leganat este tot ceea ce isi doreste bebelusul.

  • Trebuie sa stii cand nu mai trebuie folosita suzeta. In general, copiii renunta singuri la suzeta intre varsta de 2 si 4 ani.

Pana la ce varsta a folosit bebelusul tau suzeta? Cunosti cazuri in care suzeta a afectat dezvoltarea bebelusului? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Suzeta bebelusi Suzeta la bebelusi Suzeta copii Avantaje suzeta bebelusi Dezavantaje suzeta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre