Tatal copilului mort la Botosani vrea sa dea in judecata Serviciul Judetean de Ambulanta

/ / Modificat: 2021-02-19
Tatal copilului mort la Botosani vrea sa dea in judecata Serviciul Judetean de Ambulanta

Un copil in varsta de 3 ani a murit in ambulanta la Botosani, dupa ce prima salvare ajunsa nu avea medic. Copilul avea simptomele unei raceli, iar familia a sunat la serviciul de urgenta in momentul in care micutul ar fi "scuipat sange". Prima ambulanta ajunsa la fata locului nu avea medic. Micutul a facut stop cardio-respirator la scurt timp dupa ce a fost preluat de o a doua ambulanta. 

Tatal copilului, Alexandru Mancas, si-a manifestat nemultumirea fata de faptul ca ambulanta trimisa pentru a-l prelua pe baietel nu a avut medic, ci doar un asistent medical. Barbatul sustine ca va face plangere impotriva Serviciului Judetean de Ambulanta.

Barbatul a mai povestit ca micutul nu a avut niciodata nicio problema de sanatate, dar in ultimele zile era un pic racit. Miercuri seara era cu bunica si pentru ca a observat ca starea de sanatate a micutului se inrautateste au sunat la 112.

„E nemultumirea mea ca a venit prima salvare si a stat cu baiatul in padure si a asteptat a doua salvare cu medicul. Asta e nemultumirea. De ce nu a plecat medicul direct dupa baiat cu prima salvare? Ii era frica sa iasa in frig afara? Asta ma deranjeaza. (…) Intru in tribunal cu ei. Ma duc sa vorbesc cu avocatul”, a declarat, pentru Agerpres, Alexandru Mancas.

Raed Arafat: "Nu este obligatoriu ca toate ambulantele sa aiba medic"

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, sustine ca nu este obligatoriu ca toate ambulantele sa aiba medic. 

"Aceasta tema am reluat-o de mai multe ori. Nicio tara nu are in fiecare ambulanta medic. La acest moment, resursele noastre cu medici si sunt la nivelul SMURD-ului si nu in toate judetele, si la nivelul Serviciului de Ambulanta, unde in unele judete nu mai sunt medici pe ambulanta decat putini si sunt unele ture care nu sunt acoperite. Cu legea 136 s-a suplimentat, avem inclusiv asistenti medicali cu studii superioare, cateva sute au fost angajati numai anul trecut", a spus Arafat, potrivit News.ro.

"Nu avem medic pe fiecare ambulanta cum nu trebuie sa avem medic pe fiecare ambulanta. Daca cautam orice tara in Uniunea Europeana, daca gasiti una singura care are un medic pe fiecare ambulanta, veniti cu ea. Nu este. Nici SUA, nici Israel. Sunt tari care nu au medici deloc pe ambulanta. Noi suntem dintre tarile care au pastrat traditia de a avea medic pe ambulanta, de a avea medic la consultatii si de a avea medic pe masinile pe Terapie Intensiva si pe elicoptere. Daca mergem in Europa, sunt tari care nu folosesc deloc medicul. Faptul ca s-a ajuns acolo si e un caz care necesita medic, atunci ambulanta respectiva putea sa cheme sprijin la intalnire sau la fata locului. Asta e mecanismul pe care mergem", a mai spus Arafat.

Ce au declarat reprezentantii SAJ Botosani

"Din descrierea parintilor, copilul a avut o pierdere scurta de constienta, asemanatoare unei crize de la febra si a fost trimis in prima clipa un echipaj de tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legatura cu tatal si a intrebat daca copilul are semne vitale, iar pe un ton calm s-a raspuns: copilul are puls si respira. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Avand in vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit sa iasa in intampinare, pentru a reduce din distanta si s-au intalnit la jumatatea traseului. La preluare, echipajul a gasit copilul in asistola - activitate cardiaca absenta - si pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fara semne vitale. In momentul acela a fost ceruta o ambulanta cu medic, pentru ca era motivatie, si s-a efectuat resuscitarea pana la sosirea echipajului cu medic, continuata apoi de acel echipaj”, a declarat purtatorul de cuvant al SAJ Botosani.

El a spus ca in jur de 20 de minute a durat pana la sosirea primului echipaj si alte „20 si ceva de minute echipajul cu medic de la data cand s-a facut apelul”.

Copilul nu avea semne vitale la sosirea ambulantei

"Deci acelasi rezultat. Daca copilul era preluat de o ambulanta cu medic, sau daca a fost preluat de o ambulanta de tip B, rezultatul este si era acelasi, pentru ca nu stim ce s-a intamplat pana la data cand a fost preluat copilul. Informatiile acestea nu sunt ale noastre si noi nu ne permitem sa avansam nicio supozitie, de trei ori a fost sunat pe traseu de catre dispecer si pe o voce calma i s-a spus ca copilul respira si are puls. Noi nu stim daca copilul a avut puls atunci cand s-a facut apelul”, a completat el.

Nicusor Curteanu a mai spus ca analizele au confirmat asistola „dar noi nu stim daca la data apelului copilul sau pe traseu, asa cum s-a confirmat, avea puls, respira si lucrul acesta s-a intamplat inainte de intalnirea cu ambulanta”.

Parintii vor sa dea in judecata autoritatile

Joi, el a fost la sediul Politiei unde a dat declaratii despre aceasta tragedie si este hotarat sa actioneze in instanta autoritatile.

„Personal, pentru treaba ca nu o fost medic in ambulanta vreau sa ii dau in judecata. Pentru ca prin apel - si sunt sigur ca apelul este inregistrat la ei, o sa-l cer si pe ala, apelul la 112 este inregistrat, din ce stiu eu - s-a cerut SMURD, nu o ambulanta simpla”, a declarat Alexandru Mancas.

A fost deschisa si o ancheta interna la Serviciul de Ambulanta Botosani„Directia de Sanatate Publica Botosani a demarat astazi dimineata (joi - n.r.) o ancheta in legatura cu cazul copilului de 3 ani jumatate, inclusiv colegii de la Ambulanta Botosani desfasoara o ancheta interna, sa vedem daca timpii de reactie a colegilor de la ambulanta au fost ok, daca totul s-a desfasurat conform protocolului si protocoalelor in vigoare”, a declarat dr. Monica Adascalitei, director executiv la DSP Botosani. Parintii asteapta acum rezultatul necropsiei care va aparea cel mai probabil vineri.

Articole recomandate

Citeste si despre