Azi, 30 octombrie 2023, se fac 8 ani de la tragedia care a cutremurat o tara intreaga. Pe 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul din clubul Colectiv, care a curmat viata a 65 de suflete si a lasat rani adanci pe corpurile si in sufletele supravietuitorilor.
Printre cei care au pierit in noaptea respectiva, s-a numarat si Alexandru Iancu. Tanarul in varsta de 22 de ani a murit la trei saptamani dupa incendiu. Nu a fost transferat in strainatate, iar tatal sau, Eugen Iancu, spune ca avea in corp cinci infectii nosocomiale la momentul decesului. Acesta spune ca s-a impacat cu moartea fiului sau, dar nu si cu „ticalosia statului roman”.
De la incendiul de la Colectiv, legislatia a ramas incremenita in timp, sute de localuri, scoli si spitale din tara neavand nici acum autorizatie de siguranta la incendiu. Incendiu de la Colectiv a fost a fost cel mai grav accident care a avut loc in Romania, dupa 1989.
„Vorbind in numele meu, pot spune ca m-am impacat cu moartea fiului meu, insa nu ma pot impaca cu ticalosia statului roman, care refuza o justitie corecta, cu ticalosia statului roman care refuza sa inteleaga ca din greseli invatam si producem schimbari. Imbunatatim lucrurile. La noi se construiesc blocuri fara a se lasa loc pentru manevra masinilor de pompieri in caz de incendiu, la noi hidrantii pusi in noile cartiere sunt nefunctionali, in cele vechi nici nu exista, in spatiile publice nu se fac exercitii de evacuare a personalului (mall-uri, institutii, la ele ma refer), in scoli copiii nu sunt invatati cum sa reactioneze in caz de incendiu sau oricare alt dezastru, in spitale inca ne sunt ascunse nozocomialele, desi ele exista si omoara in continuare pacienti - am putea continua la nesfarsit”, explica Eugen Iancu, intr-un interviu pentru Rock FM.
„In noiembrie 2016, am facut o plangere penala care cerea incetarea interventiei din acea noapte si viza refuzul Ministerului Sanatatii de a face tranferul in strainatate pentru raniti. Ne-am dorit sa vedem daca au intervenit cum cere legea, pentru ca din cei 176 de internati, majoritatea a ajuns cu mijloace proprii, nu cu ambulante, la spitale, unde nu s-a facut trierea pacientilor.
Acea plangere a fost reinnoita in 2018, in 2019 ancheta a fost disjunsa si partea de interventie a fost preluata de Parchetul Militar, iar conditiile din spitale au ramas la Parchetul General.
Asta inseamna ca la 8 ani de la Colectiv si la 7 ani de la plangerea penala, anchetele stagnaneaza, iar impresia mea si a avocatilor, este ca acest dosar nu se doreste a fi rezolvat. Daca in primul dosar s-a anchetat un accident, in acest dosar trebuie anchetati niste oameni, oameni care au decis in mod constient sa tina in spitalele bucurestene 176 de raniti arsi, lucru pe care nu l-ar fi facut niciun alt stat european. Aici avem declaratii ale specialistilor din Europa care spun ca niciun stat european nu are capacitatea de a trata un numar atat de mare de arsi. Sentimentul meu este clar, ca justitia este comandata, in acest caz.
Eu unul nu-mi doresc ca moartea copilului meu sa fie judecata in dorul lelii. Eu vreau dreptate, atata tot, iar dreptatea inseamna o judecata corecta”, mai spune tatal tanarului care a pierit in incendiul de la Colectiv.
Primele condamnari definitive au avut loc la 7 ani de la tragedie. Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de inchisoare cu executare, cei trei patroni ai clubului au primit cate 11 ani, opt si respectiv sase ani de inchisoare, pirotehnistul sase ani si zece luni si cei doi pompieri de la ISU Bucuresti cate opt ani si opt luni, potrivit Euronews.
Persoanele condamnate au fost obligate, de asemenea, sa plateasca victimelor si familiilor acestoara daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro. Piedone a fost singurul care a scapat de plata daunelor, dar si de inchisoare, dupa doar un an si o luna de stat in spatele gratiilor. A fost achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala.
„Noi nu avem vinovati, nu avem oameni care sa fie responsabili pentru fiecare parte care nu a functionat si dureros este ca suntem tara cu cel mai mare numar de arsi din Europa, iar noi inca nu am construit un spital de mari arsi, de care este mare nevoie”, mai spune Eugen Iancu.
In noaptea incendiului de la Colectiv, 27 de tineri si-au pierdut viata, iar restul victimelor au murit in urmatoarele cateva luni, in spitalele din Romania, dar si in strainatate, numarul deceselor ridicandu-se la 65. Alexandru Iancu, in varsta de 22 de ani, se afla printre tinerii care venisera la clubul Colectiv sa isi sustina trupa preferata, Goodbye to Gravity.
„Era pasionat de chitara, inca din copilarie, cand asculta casetele parintilor, apoi si-a schimbat gusturile pentru ca „batranii de la Pink Floyd erau prea batrani”. Aici apareau mereu discutii in contradictoriu care mie imi placeau la maximum. Fiecare cu ai lui, eu cu pensionarii mei, el cu tineretul lui. Pana in momentul in care am mers la concertul Rolling Stones. Dupa concert, imi spunea: „Cum e posibil ca pensionarii astia sa tina doua-trei ore ritmul pe scena?”. De atunci, mi-a cerut chitara. Visa sa faca treaba asta, ca meserie. In liceu imi spunea ca nu mai vrea la facultate, ca singurul lui scop este sa se specializeze pe chitara, sa cante la chitara”, spune tatal tanarului.
- Surse: rockfm.ro, euronews.ro
- Foto: Facebook