Un studiu recent al Universitatii Drexel dezvaluie noi informatii alarmante despre efectele timpului petrecut in fata ecranelor asupra copiilor mici.
Cercetarea sugereaza ca bebelusii si copiii mici expusi la televizor sau la vizionarea de videoclipuri pot prezenta comportamente senzoriale atipice si au dificultati in procesarea lumii din jurul lor.
Printre comportamentele senzoriale atipice se numara faptul ca sunt dezangajati, cauta o stimulare mai intensa sau sunt coplesiti de intrarile senzoriale, cum ar fi sunetele puternice sau luminile puternice.
Impactul timpului petrecut in fata ecranelor asupra copiilor cu varsta sub doi ani
Constatarile au indicat ca acesti copii au fost mai predispusi sa dezvolte comportamente precum "cautarea de senzatii", "evitarea senzatiilor" si "inregistrarea scazuta" (mai putin sensibili sau mai lenti la stimuli) pana la varsta de 33 de luni.
Karen Heffler, MD, profesor asociat de psihiatrie la Drexel si autorul principal al studiului, subliniaza implicatiile potentiale ale acestor constatari pentru afectiuni precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si autismul, unde procesarea senzoriala atipica este mai frecventa.
"Aceasta asociere ar putea avea implicatii importante pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie si autism, deoarece procesarea senzoriala atipica este mult mai raspandita in aceste populatii", a declarat Dr. Heffler.
"Comportamentul repetitiv, cum este cel observat in tulburarea de spectru autist, este foarte corelat cu procesarea senzoriala atipica. Lucrarile viitoare pot determina daca timpul petrecut in fata ecranului la inceputul vietii ar putea alimenta hiperconectivitatea senzoriala a creierului observata in tulburarile din spectrul autist, cum ar fi raspunsurile cerebrale sporite la stimularea senzoriala", a concluzionat Dr. Heffler.