Zaharul, cartofii, untul, ouale, margarina, laptele si telemeaua de vaca sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult in luna aprilie. Asta in conditiile in care rata inflatiei, transmisa vineri de INS, a fost in scadere consistenta! Intr-o luna, inflatia a coborat de la 14,5 la 11,2%, insa romanii nu resimt deocamdata aceasta scadere semnificativa.
Indicele preturilor de consum este 100,75% in luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie 2023. Rata anuala a inflatiei in luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2%. Cu toate acestea, alimentele descrise la inceputul articolului s-au scumpit cu cu 28% sau chiar 58%, in cazul zaharului. Media preturilor a fost trasa in jos de combustibilii si preturile la medicamente, arata datele INS.
Salariile nu tin pasul cu cresterea accelerata a preturilor
Salariile, desi au crescut cu peste 13%, nu tin pasul cu cresterea accelerata a preturilor si accentueaza senzatia de disconfort financiar.
Pe langa inflatia "locala", tara noastra importa inflatie din afara, mai ales din tarile cu care avem deficite comerciale mari si in care scumpirile sunt mai mari decat in Romania.In Germania, de exemplu, preturile la alimente au crescut cu peste 17% (date din februarie 2023). Romania importa marfuri germane de peste 5 miliarde de euro anual. De asemenea, inflatia din Ungaria a depasit 25%, iar importurile se apropie de 2 miliarde de euro anual.
Romania exporta la randul ei inflatie in state ca Regatul Unit, Republica Moldova, SUA sau Franta. Lista e mai lunga insa si include Maroc, Japonia, Norvegia, Gibraltar si celelalte tari cu care avem excedent comercial si unde inflatia e mai mica decat a noastra.
- Surse articol: Hotnews
- Sursa foto: Freepik