Trei elevi romani premiati in SUA pentru o inovatie in Aviatie: au creat o aripa de avion care reduce consumul de combustibil cu pana la 5%

/ / Modificat: 2024-06-19
Trei elevi romani premiati in SUA pentru o inovatie in Aviatie: au creat o aripa de avion care reduce consumul de combustibil cu pana la 5%

 

Trei elevi din Romania au fost premiati la International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai importanta competitie globala de stiinta si inginerie pentru tinerii sub 21 de ani. Finala competitiei s-a desfasurat la Los Angeles, SUA.

Inovatia care a captat atentia lumii

Filip Buscu, David Ghiberdic si Rares Marinescu, elevi la Liceul International de Informatica Bucuresti, au creat o aripa de avion inovatoare, denumita Hawk Wing. Aceasta inventie imbunatateste manevrabilitatea aeronavelor, reduce consumul de combustibil cu pana la 5% si ofera proprietati de invizibilitate aparatului de zbor. Proiectul lor a fost analizat timp de trei zile de noua comisii formate din experti de la universitati americane de renume, companii de tehnologie de top si reprezentanti ai armatei SUA.

Prestigiul Regeneron ISEF

Regeneron ISEF este recunoscuta unanim de catre mediul universitar american si britanic drept cea mai prestigioasa competitie STEM din lume, depasind chiar si olimpiadele internationale de stiinte. Este pentru prima data cand Romania a urcat pe podiumul acestei competitii. In 2024, peste 1800 de elevi din 76 de tari au concurat pentru a obtine un premiu care de obicei asigura accesul la universitati de prestigiu din SUA si Marea Britanie.

O lupta contra cronometru

"Am avut doar o luna pentru a construi prototipul, a-l testa si a colecta datele necesare pentru a ne confirma teoria", a explicat Filip Buscu. "L-am construit de trei ori, deoarece primele doua prototipuri s-au prabusit, dar perseverenta noastra pana in ultima clipa a fost ceea ce i-a impresionat pe examinatorii", a adaugat el.

Realizari remarcabile

Filip Buscu este initiatorul si liderul programului spatial Romanian Orbital Mission, responsabil pentru lansarea satelitilor ROM-2 si ROM-3, primii sateliti functionali ai Romaniei. David Ghiberdic a fost parte a echipei proiectului ROM-3, iar Rares Marinescu este un medaliat la multiple olimpiade internationale de fizica.

Proiecte viitoare

In prezent, acesti tineri talentati sunt implicati in diverse proiecte din domeniul aerospatial, inclusiv dezvoltarea unui satelit de mari dimensiuni pentru misiuni de cercetare avansata, in colaborare cu doua universitati de prestigiu din SUA.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi Proiect

Articole recomandate

Citeste si despre