Tzanca Uraganu, cap de afis la Balul Balurilor! Sute de liceeni au cantat si l-au ovationat pe manelist

/ / Modificat: 2025-02-17
Tzanca Uraganu, cap de afis la Balul Balurilor! Sute de liceeni au cantat si l-au ovationat pe manelist

Elevii unor licee de elita din Sibiu au dansat pe ritmuri de manele, la Balul Balurilor. Sute de adolescenti au cantat si l-au ovationat pe invitatul special al serii, manelistul Tzanca Uraganu!

Elevii a sase licee de elita din Sibiu au participat, weekend-ul trecut, la Balul Balurilor, un eveniment in cadrul caruia este desemnat cel mai bun liceu. Cap de afis a fost Tzanca Uraganu, la cererea elevilor, care au si strans bani pentru a-l plati pe artist, spun directorii liceelor participante.

In imaginile postate chiar de manelist pe conturile sale de socializare, se observa cum elevii se distreaza pe muzica lui si stiu toate versurile.

Directorii liceelor: „Alegerea interpretilor nu reflecta valorile si calitatile elevilor de la scoala noastra”

Profesorii spun ca nu au avut niciun rol in organizarea evenimentului. Cativa directori de scoli au declarat pentru presa locala ca lor nu li s-a cerut aprobarea si ca nu au fost consultati cu privire la acest bal:

„Scoala nu a fost implicata in niciun mod. Nu am fost consultati, iar elevii au participat cu acordul parintilor. Noi, ca scoala, nu am avut nicio implicare. Am aflat despre acest bal abia luni. Din cate stiu, ”Balul Balurilor” s-a mai organizat si in alti ani, dar nu au fost probleme legate de calitatea muzicii sau astfel de exagerari. De aceasta data, insa, au fost exagerari. Alegerea interpretilor nu reflecta valorile si calitatile elevilor de la scoala noastra. M-a deranjat calitatea spectacolului, pe care o consider sub nivelul gusturilor noastre. Este un aspect care poate fi corectat prin educatie”, a declarat directorul Colegiului „Gheorghe Lazar”, Gabriel Negrea, pentru Ora de Sibiu, potrivit News.ro.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca nu au nicio legatura cu organizarea evenimentului si ca elevii au fost cei care l-au chemat pe manelist si l-au platit. Conform acestora, Balul Balurilor a fost organizat de Consiliul Judetean al Elevilor Sibiu (CJE), insa acestia din urma spun ca nu au nimic de-a face cu organizarea.

„Credeam ca cei mai buni dintre ei vor demonstra acest lucru si prin gusturile lor. Pana la urma, ei l-au chemat si ei l-au platit. Trebuie insa sa constientizeze ca sunt varfuri de lance, elevi pe care altii i-au privit si ii privesc ca pe un model”, a declarat Constantin Dinca, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu, potrivit Newsweek.ro.

Bogdan Bucur, profesor SNSPA: „Este extrem de grav si confirma tendinta de degradare culturala accentuata pe care o urmeaza Romania”

Exista voci care s-au revoltat, mai ales in contextul in care analfabetismul functional atinge cote dramatice, abandonul scolar e in floare, iar Educatia e la pamant. Bogdan Bucur, profesor universitar, istoric si sociolog in cadrul SNSPA, este de parere ca „paranghelia” de la Sibiu poate fi privita ca un „verdict de cancer social pentru societatea romaneasca”.

„A face din manea o muzica de societate care sa fie ascultata la primul eveniment formal din viata unor tineri - Balul Bobocilor - este inacceptabil. Este extrem de grav si confirma tendinta de degradare culturala accentuata pe care o urmeaza Romania.

Se pot asculta manele in cluburi, in spatele blocurilor sau acasa. Dar nu la evenimente de societate care ar trebui organizate formal. Sa ascultam manele la un astfel de eveniment este ca si cum am comanda shaorma la un restaurant gastronomic, am merge in pantaloni scurti la Ateneu sau in „treling” - cum se spune mai nou - la Opera. E ca si cum am acoperi o gaura in peretele din baie cu o pictura de Grigorescu. E ca si cum am vrea sa instauram comunismul in Elvetia sau am ridica blocuri comuniste langa Colosseumul din Roma. Se poate, dar e pacat”, a declarat acestuia, potrivit adevarul.ro.

„Noi nu mai facem distinctia intre ceea facem in cartier, cand ne oprim la coltul blocului si mancam o shaorma, si ceea ce facem cand participam la un bal!”

Profesorul este de parere ca un bal ar trebui sa fie un eveniment asiprational din punct de vedere cultural, pentru tineri.

„Sa se imbrace adecvat unui astfel de eveniment. Domnisoarele, intr-o rochie de seara, baietii, in niste costume elegante. Sa se danseze dansuri de societate, sa se asculte muzica de calitate. Si in nici un caz o paranghelie facuta ca in spatele blocurilor de pe prelungirea Ferentari. Balul Bobocilor ar trebui sa fie un eveniment de societate organizat de infrastructura educationala nationala pentru a celebra un anumit tip de maturitate incipienta a copiilor. Balul Bobocilor nu ar trebui sa aiba statutul de petrecere de club.

Noi nu mai facem distinctia intre ceea facem in cartier, cand ne oprim la coltul blocului si mancam o shaorma, si ceea ce facem cand participam la un bal. Dupa cum ii spune si denumirea, Balul Bobocilor are o anumita istorie si o semnificatie aparte. Si este total gresit ca acesti copii, la primul eveniment de societate la care participa in mod institutional, sa regaseasca aceleasi experiente pe care le au in viata lor, de zi cu zi”. Pentru Balul Bobocilor, mai spune specialistul, ar trebui sa ne pregatim diferit fata de modul in care ne pregatim cand mergem in piata, „sa spargem o punga cu seminte, sa mancam trei mici si sa desfacem un tap de bere”, a explicat acesta.

Balul Balurilor a avut loc la sala „Versailles” Sibiu, iar pentru acces la eveniment elevii au platit pe bilete preturi cuprinse intre 120 de lei si 230 de lei. Liceele participante la „Balul Balurilor” de la Sibiu au fost: Colegiul National „Samuel von Brukenthal”, Colegiul National „Gheorghe Lazar”, Colegiul National „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna”, Liceul Teoretic „Constantin Noica”.

  • Surse: adevarul.ro, news.ro, newsweek.ro
  • Foto: facebook.com/tzanca.printzu

Articole recomandate

Citeste si despre