Exista atat de multe teorii care incearca sa explice de ce bebelusii nu dorm, in special noaptea. Un om de stiinta sustine ca a descoperit adevaratul motiv!
Biologul evolutiv David Haig, de la Harvard sugereaza in "Evolutie, Medicina si Sanatate Publica" ca bebelusii care solicita sa fie alaptati noaptea fac acest lucru pentru a impiedica mama sa ramana insarcinata din nou. Da, rivalitate extrema.
Bebelusii plang noaptea pentru a opri parintii de la conceperea unui alt copil?
Parintii epuizati de pretutindeni pot intelege, in sfarsit, de ce copilul lor se trezeste atat de des.
Bebelusii sunt "programati" sa faca tot ce pot pentru a supravietui. Si supravietuirea inseamna sa-i opreasca pe parintii sai din a concepe alt copil, pentru ca nu vrea sa imparta pe mama si pe tata cu nimeni.
Cu cat copilul isi solicita mai mult mama pentru ingrijire, cu atat va fi mai putin probabil sa aiba relatii cu tata. Si asa, bebelusul are mai multe sanse de a capta toata atentia mamei si de a nu o imparti cu un rival (frate).
Copiii intrerup neintentionat fertilitatea mamei prin alaptare, desi aceasta nu este o masura de control.
Haig spune ca bebelusii alaptati se trezesc noaptea pana la aproximativ sase luni, apoi din ce in ce mai putin.
"Obiectivul evolutiv al unei mame este sa aiba cat mai multi copii posibil," spune omul de stiinta.
Haig sustine ca interesul unui copil este in conflict cu obiectivul evolutiv al mamei, si anume acela de a avea cat mai multi copii.
Dar, nu exista nicio modalitate de a-si testa teoria.
"Cred ca este o adaptare pentru o lume foarte diferita de lumea actuala. Exista o tendinta de a ne gandi la sugari ca fiinte incredibil de fragile, iar daca faceti doar un singur lucru gresit, aveti impresia ca acesia vor avea mult de suferit. Dar nu este asa. In somnul si alimentatia copilului ar tebui sa fie tot felul de variatii si aranjamente", a precizat Haig.
- Foto: Pexels / Sarah Chai