Un copil in varsta de sapte ani din Pascani si-a pierdut viata chiar in fata medicilor care incercau sa-l resusciteze utilizand manevre clasice, deoarece defibrilatorul se afla cinci etaje mai jos. Micutul era suspect de varicela, scrie Ziarul de Iasi.
Povestea revoltatoare a inceput la sfarsitul saptamanii trecute, atunci cand pe corpul baiatului au aparut 2-3 bube. Duminica, 24 noiembrie, la o zi de la aparitia eruptiei pe corp, bubitele au inceput sa se inmulteasca, motiv pentru care parintii l-au dus la medicul de familie. Acesta a pus diagnosticul de varicela. Dupa cateva zile de tratament, starea copilului se imbunatatise, dar dintr-o data, dupa ce a mancat, a inceput sa se simta rau si a vomitat. "In decurs de o ora pana am ajuns noi la spital, a inceput sa se invineteasca in zona bubitelor. Apoi s-a invinetit si la fata, si pe buze," a declarat tatal adoptiv al micutului.
Desi a venit doar de la un kilometru distanta, ambulanta a facut 17 minute.
"Asistentele carau in brate tuburile de oxigen si defibrilatorul, ajungand in 40 de minute"
Ajuns la Spitalul Municipal Pascani, baiatul a putut vorbi cateva minute cu medicii, timp in care i s-a administrat o perfuzie si o pastila. Dar dupa 10 minute si-a pierdut cunostinta. Medicii au apelat la manevre clasice pentru resuscitare. Defibrilatorul era la parter, iar baiatul de 7 ani se afla la etajul cinci al spitalului.
"L-au resuscitat un sfert de ora, douzeci de minute, pana au carat aparatura de la parter pana la etajul 5. Imi pare rau ca nu am putut sa filmez cum carau in brate asistentele tuburile de oxigen si defibrilatorul, ajungand in 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apasand pe pieptul lui," a spus tatal copilului, pentru sursa citata.
Patru medici s-au chinuit inca doua ore sa-l resusciteze, dar baiatul nu si-a revenit. Decesul a fost declarat in seara zilei de joi, 28 noiembrie.
Cazul a ajuns la Directia de Sanatate Publica Iasi
La spital, copilul a fost diagnosticat cu meningococemie, un microb care a facut ca sangele sa-i inunde plamanii. Insa Directia de Sanatate Publica Iasi sustine ca medicii au pus diagnosticul gresit si nu este vorba de meningococemie.
Parintii spun ca vor merge in instanta pentru a se face dreptate. Un avocat se ocupa deja de caz. "Noi, din pacate, nu mai rezolvam nimic, copilul nu se mai intoarce, dar sa nu mai pateasca cineva la fel din cauza incompetentei nenorocitilor din sismemul medical din Romania," a mai precizat tatal adoptiv al lui Ianis.