Doua miliarde de oameni din intreaga lume sunt infectati cu virusul hepatitei B. Anul trecut, 1,2 milioane de oameni au murit in urma complicatiilor provocate de hepatita B, dar, pe viitor, mortalitatea ar putea fi mai mica datorita programelor de imunizare si aparitiei medicamentelor de ultima generatie, capabile sa diminueze cantitatea de virus din sange pana la un nivel nedetectabil.
Medicii spun ca sunt cazuri in care afectiunea se manifesta ca o banala raceala si recomanda vaccinarea, cea mai simpla modalitate de preventie. Profesorul Rafael Esteban de la Spitalul Universitar Vall d’Hebron din Barcelona (Spania) sustine ca nu exista efecte adverse ale imunizarii impotriva hepatitei.
Fata de SUA si alte tari dezvoltate din Europa, Romania a inceput cu 14 ani mai tarziu programul de imunizare impotriva hepatitei B si este considerata printre tarile „exportatoare de patologie”.
Hepatita B poate fi depistata prin simple analize de sange, in timpul unor controale medicale de rutina sau prin teste speciale, care analizeaza „incarcaturile virusale” (cantitatea de virus hepatic din organism).
Multi oameni renunta insa cu anii la testele de rutina pentru ca se simt bine si nu constientizeaza ca ar putea fi infectati cu virusuri hepatitice. Exista cazuri in care infectia distruge aproape definitiv ficatul fiindca nu apar niciun fel de simptome.
„Ar trebui vaccinati toti nou-nascutii, dar si adolescentii inainte de a-si incepe viata sexuala. Vaccinul nu are niciun fel de efecte adverse si s-a demonstrat ca nu da scleroza in placi, asa cum s-a discutat in Franta cu ceva timp in urma.
Sursa: Evz.ro