Valeriu Gheorghita: „Este o greseala sa nu imi vaccinez copilul”! Ce reactii adverse i-au speriat pe parinti

/ / Modificat: 2021-08-01
Valeriu Gheorghita: „Este o greseala sa nu imi vaccinez copilul”! Ce reactii adverse i-au speriat pe parinti

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania, critica vaccinarea scazuta din randul tinerilor. Acesta critica neincrederea pe care parintii o au din cauza posibilelor efecte adverse.

Vaccinarea in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani este extrem de scazuta, iar parintii sunt speriati de efectele rare de miocardita care pot aparea in urma vaccinarii.

Valeriu Gheorghita explica insa ca aceasta neincredere a parintilor nu ar fi justificata, pentru ca, de fapt, riscul de miocardita este de 6 ori mai mare la tinerii care fac boala fata de cei care aleg sa se vaccineze. 

Rata vaccinare impotriva Covid-19 este de doar 3,5% in cazul copiilor intre 12 si 15 ani, de sase ori mai mica fata de cea a adolescentilor de 16-19 ani, a anuntat Valeriu Gheorghita, vineri seara, la un post de televiziune.

"Unul dintre factorii care au tinut pe loc vaccinarea in randul tinerilor a fost legat de acel semnal de inflamatie cardiaca, miocardita. Sunt date publicate recent care arata cat se poate de clar ca dupa infectia SARS-CoV-2, deci dupa boala COVID-19, riscul de miocardita la barbatii tineri, sub 20 de ani, este de sase ori mai mare decat riscul de miocardita care apare dupa vaccinare. Deci din acest punct de vedere, daca ne gandim ca nu imi vaccinez copilul ca sa nu faca miocardita, este o greseala", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Seful CNCAV a amintit ca adolescentii cu varsta de 12 ani si mai mari pot fi vaccinati doar cu serurile produse de Pfizer si Moderna. Vaccinarea cu Moderna va incepe de luni, 2 august.

Ce reactii adverse au fost raportate in cazul adolescentilor

In urma vaccinarii impotriva coronavirusului, in Romania au fost raportate doua cazuri de miocardita la doi baieti de 17 ani. Ambele cazuri au avut o evolutie favorabila. Cele doua cazuri au fost raportate dintr-un total de persoane vaccinate in grupa de varsta 12-19 ani.

Un alt tip de reactie adversa in randul tinerilor a fost si Sindrom Inflamator Multi-Sistemic, care a aparut mai ales la copiii care au facut boala. Astfel de cauzi au fost raportate in cazul copiilor si in primul an al pandemiei, in urma infectiei Covid.

Un astfel de caz a aparut in urma vaccinarii in cazul unui tanar in varsta de 22 de ani. Valeriu Gheoghita a vorbit despre aceste cazuri rare de efecte adverse date de vaccin.

"Sunt cazuri extrem de rare (...) majoritatea la persoanele care au istoric de trecere prin SARS-CoV-2", a explicat seful CNCAV. Gheorghita a atras atentia insa ca nu s-a stabilit o cauzalitate clara intre vaccin si acest sindrom.

Sursa foto: adevarul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre